Radonin torjuminen uudisrakennuksessa ja korjauksessa

Radon on Suomessa aivan todellinen uhka. Tämä ihmisen aistittavaksi mahdoton radioaktiivinen, hajuton, mauton ja väritön kaasu aiheuttaa keuhkosyöpää siinä missä tupakkakin.

- Maassamme on 60 000 asuntoa, joissa radonpitoisuuden enimmäisarvo 400 Bq kuutiossa ylittyy, kertoo Säteilyturvakeskuksen laboratorionjohtaja Hannu Arvela.

- Ja jotta pääsisimme uusissa asunnoissa tavoitearvoon - 200 Bq - kuutiossa, se tulee ottaa käytännössä huomioon koko maassa.

Arvela painottaakin, että Suomessa radonpitoisuuden ylittyminen on niin tavanomaista, että siihen kannattaa varautua kaikkialla. Vaikka asunto sijaitsee radonkartoituksen mukaan alueen ulkopuolella, ainoa tapa saada tilanteesta varmuus on tilata mittaus. Säteilyturvakeskuksesta saa radonpurkin, jonka annetaan olla asunnossa pari kuukautta, jonka jälkeen se palautetaan mitattavaksi.

- Niitä on koko maassa; kaikkein eniten sora- ja moreenimailla ja harjuilla. Vähiten vaaraa on tiiviillä savimailla. Radontilannetta voi kysyä kunnan terveydensuojeluviranomaisilta, joilla on tieto alueen arvojen ylityksistä.

Rakentajan ja korjaajan onneksi asiasta on olemassa hyvä ohje - RT-ohjekortti - joka kannatta hankkia ja tehdä suunnittelu- ja rakennustyö sen mukaan. Näin Arvela:

- On oikeastaan kolme mahdollisuutta hoitaa tämän asia hyvin.

Ensinnäkin valitaan tuulettuva alapohja eli ryömintätilainen ratkaisu ja huolehditaan, että siinä alapohjassa on sääntöjen mukainen tuuletus. On katsottava myös, että itse alapohjakin on tiivis esimerkiksi läpivientien osalta.

Toinen mahdollisuus on rakentaa yhtenäinen, saumaton betonilaatta. Sellaisesta on saatu erittäin hyviä tuloksia, kun maaperästä ei pääse syntymään vuotoja.

Kolmas tapa koskee yleisimmin käytössä olevaa alapohjatyyppiä eli maanvaraista laattaa, missä laatta valetaan erikseen sokkelin sisään. Siinä pitää laatan ja sokkelin kiitoksen tiivistäminen hoitaa asentamalla sinne ohjeiden mukaan bitumikermi. Samalla täytyy huolehtia siitä, että läpiviennit koko rakennuksen alalla on tiivistetty hyvin. Varmuustoimenpiteenä sinne asennetaan myös radonputkisto, joka voidaan ottaa käyttöön myöhemmin asentamalla siihen imuri."

Myös tuulettuvassa alapohjassa täytyy järjestää radonin tuuletus ulos ja ylös, mielellään talon katolle. Jos kuitenkin päädytään poistamaan radon maan tasalla, se on johdettava riittävän kauas rakennuksesta ja sielläkin pystyttävä vielä erillinen hormi tai piippu ylös.

Myös korjauksiin radonin torjumiseksi on hyvät menetelmät. Kaikkein tehokkain menetelmä on radonimuri lattialaattaan tehdään pieni reikä ja imetään siitä ilmaa pois. Harjumailla voidaan käyttää talon ulkopuolelle rakennettavaa radonkaivoa.

Radonpitoisuuteen voidaan myös vaikuttaa tehostamalla ilmanvaihtoa ja tiivistämällä perustusrakenteita.

  • Lisätietoa:
  • www.stuk.fi .
  • www.sateilylaboratorio.fi

Lue myös:

    Uusimmat