Mainos

Radikaali muutos säässä: Kesän rajuin ukkosmyrsky tulossa huomenna

Suomessa on tänään aurinkoista, ja lämmin ja poutainen sää jatkuu lauantaipäivään saakka. Sen jälkeen sää muuttuu radikaalisti.

Lauantai-iltapäivästä alkaen Suomeen on luvassa kesän voimakkaimmat ukkosmyrskyt.

– Tässä vaiheessa nämä näyttävät kesän pahimmilta ja suurimmilta ukkosilta, Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine kertoo.

Lauantai alkaa lämpimänä ja poutaisena koko maassa. Etelä-Suomeen on luvassa hellelukemia ja muuallakin maassa on lämmintä. Lapissa mitataan noin +20 astetta. Ennen puoltapäivää ei sada vielä missään.

Iltapäivällä sää muuttuu epävakaisemmaksi.

Ukkosten reitti on vielä auki

Sadealue saapuu Suomeen lounaasta ja etenee sieltä kohti Etelä- ja Keski-Suomea.

– Etelä- ja Keski-Suomessa on ukkosherkintä aluetta. Lauantai-iltana ukkoset ovat todennäköisesti kovimmillaan. Sateet alkavat ensin heikompina Länsi-Suomessa ja ukkostavammat kuurot tulevat myöhemmin illalla, Roine sanoo.

– Ukkosten reittiä on tässä vaiheessa mahdotonta sanoa tarkasti.

Ukkoskuurot jatkuvat lauantain ja sunnuntain väliseen yöhön saakka. Etelästä ne leviävät Itä-Suomeen ja Etelä-Lapin korkeudelle.

– Ukkoskuurot ovat niin isoja, että ne levittäytyvät isoiksi sadealueiksi ja paikoitellen voi puhua yhtenäisemmistä, runsaista sateista. Vettä saattaa tulla kymmeniä millejä, Roine kertoo.

Tiedossa voi olla hetkellisiä kaupunkitulvia, jos voimakas sade osuu kaupunkiin.

– Ukkoskuuroihin voi liittyä tuulenpuuskia, jotka kaatavat puita. Sähkökatkot ovat mahdollisia ja ainakin sähköyhtiöt varautuvat niihin.

Sunnuntaiksi ukkoset väistyvät itään

Meteorologin mukaan toistaiseksi on mahdotonta sanoa, mihin päin Suomea pahimmat ukkosmyräkät osuvat.

Tulevana viikonloppuna on jälleen kesätapahtumia, jotka saattavat kärsiä ukkosista. Esimerkiksi Helsingissä on suosittu Flow-festivaali, jonne odotetaan viikonlopun aikana kymmeniä tuhansia kävijöitä.

Tässä vaiheessa on vaikea ennustaa, miten pahasti ukkoskuurot koettelevat Helsinkiä.

– Hyvät mahdollisuudet on, että lauantai-iltana ja sunnuntaiyönä ukkostaa Helsingissäkin, Roine sanoo.

Flow-festivaalilla on varauduttu yllättäviin sääolosuhteiden muutoksiin.

– Varaudumme niihin joka vuosi. Esimerkiksi katettuja alueita on niin paljon, että festarikävijät pääsevät sateensuojaan halutessaan. Lavarakenteet on myös rakennettu turvallisiksi ja kestäviksi. Seuraamme säätiedotuksia aktiivisesti, jotta voimme varautua muuttuviin olosuhteisiin hyvissä ajoin, festivaalin tiedottaja Sini Tiainen sanoo.

Sunnuntaiaamuun mennessä sateet levittäytyvät koko maahan. Sunnuntaina vettä sataa eniten pohjoisessa. Ukkoset väistyvät sunnuntaiaamuun mennessä itärajalle ja pohjoiseen.

Sunnuntaina koko maassa on jo selvästi viileämpää kuin lauantaina. Lämpötilat ovat tuolloin +20 asteen molemmin puolin. Pohjanmaalla voidaan jäädä +15 asteeseen ja käsivarren Lapissa on vain +10 astetta.

Alla näet viiden vuoden vuorokauden sääennusteen yli sadalla paikkakunnalla: 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.