Raamikas Patrick Kaukovalta, 24, tavoittelee tennismaailman huippua poikkeuksellisella tavalla – paljasti hurjan syöttönsä nopeuden

Patrick Kaukovalta tähtää poikkeavaa reittiä tennisammattilaiseksi. Vuosina 2019–2023 Kaukovalta saavutti Suomen mestaruuksia, mutta panosti opiskeluun Yhdysvalloissa. Alabaman yliopistossa sai myös tahkota tennistä 4,5 vuoden ajan.

– Nyt unelmani on sijoittuminen sadan parhaan joukkoon kaksinpelissä, Kaukovalta sanoo paljastaen ujostelematta ison maalinsa.

Toistaiseksi hänen listasijoituksensa on tuhannen huonommalla puolella.

– Tavoitteet olen eritellyt niin, että vuoden päästä ranking on 750:n joukossa. Kolmen vuoden kuluttua maalina on yltää 300 parhaan joukkoon, Kaukovalta sanoo.

Harri Heliövaaran valmentaja Boris Chernov on neuvonut Kaukovaltaa, ja yksi valmentajan lauseista muistuu terävästi edelleen.

– Ihmiset eivät unelmoi riittävästi, se on jäänyt mieleeni, Kaukovalta kertaa valmentajan oppia.

Kesäkuussa ammattilaiseksi ryhtynyt Kaukovalta aloitti tennisammattilaisuuden muihin verrattuna myöhään, vasta 24-vuotiaana.

– Vaasassa 15 000 palkintoeuron turnauksen finaalipaikka toi kahdeksan ATP-pistettä. Ne fiilikset mitä sain olivat parempia kuin mistään muualta, Kaukovalta kuvaa.


Nieminen taustatukena

Turussa syntynyt mutta liki koko elämänsä Espoossa asunut Kaukovalta kasvoi Yhdysvalloissa nykyisiin mittoihinsa. Hänellä on tennikseen mitä mainioimmat raamit: 194 senttiä ja 83 kiloa.

– Jos yrittää lyödä kovaa, niin kyllä syöttö lähtee 220 kilometriä tunnissa, Kaukovalta paljastaa.

Ammattilaiskentillä mitään ei saa helposti. Siksi töitä on tehtävä rutkasti ja huolellisesti.

– Jos en ole kisamatkalla, niin olen harjoittelemassa. Arjessa ainoa tavoite on, että pelaaminen kehittyy ja kisoista tulee menestystä, tällä viikolla Hyvinkäällä ITF-turnausta pelaava Kaukovalta linjaa.

Lajilegenda Jarkko Nieminen on ollut Kaukovallalle arvokas tuki. Kaukovalta harjoitteli vuosia Niemisen akatemiassa ennen Yhdysvaltain-kieppiään. Nykyään Kaukovalta pääsee välillä sparraamaan Niemisen kanssa.

– Jarkko on ottanut kuin puolittaisen valmentajan roolin ja pystyy auttamaan tosi paljon, Kaukovalta kiittelee.


Tutkinto psykologiasta

Kaukovalta valmistui vuoden 2022 keväällä psykologian kandidaatiksi, ja opeista on apuja tenniskentilläkin. Opintojen jälkeen hän teki Suomessa vuoden töitä, mutta päätti panostaa rakkaaseen lajiin. Panostus on rahallisesti tuntuva.

– Budjetti on melkein tuhat euroa per viikko. Noin 60 000 euroa vuodessa. Se ei ole ihan kokonaan kasassa vielä, mutta tilanne on aika hyvä, Kaukovalta laskee.

Tenniksessä Kaukovallan esikuvat ovat Niemisen lisäksi Roger Federer ja Novak Djokovic.

– Viime syksynä näin Federerin viimeisen ottelun ja samalla Djokovicin livenä. Syntyi kunnioitus Djokovicia kohtaan, miten hän lyö ja liikkuu kentällä, Kaukovalta kuvaa.

Lue myös:

    Uusimmat