Qatar: Hamasille ehdotelma aselevosta ja panttivankien vapauttamisesta

Gazan aselepoa ja panttivankien vapautusta käsittelevä ehdotelma toimitetaan äärijärjestö Hamasille, kertoi Qatarin pääministeri Mohammed bin Abdulrahman al-Thani maanantaina.

Yhdysvaltain, Israelin, Qatarin ja Egyptin edustajien muotoilema ehdotelma vaiheittaisesti toteutettavasta aselevosta pitää sisällään myös humanitaarisen avun toimittamista Gazaan.

Ehdotelmaa muotoilleiden tahojen edustajat tapasivat sunnuntaina Pariisissa.

Qatarin pääministeri toivoi Hamasilta positiivista ja rakentavaa osallistumista neuvotteluprosessiin.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on Hamasin valvoman alueen terveysministeriön mukaan kuollut yli 26 600 ihmistä.

Gazassa ainakin 200 ihmistä on saanut surmansa Israelin iskuissa vuorokauden aikana, kertoi äärijärjestö Hamasin valvoma alueen terveysministeriö maanantaina.

Israelin armeijan mukaan sen sotilaat tappoivat maanantain vastaisena yönä kymmeniä aseistettuja terroristeja raskaissa taisteluissa Gazan keskiosassa.

Hyökkäysvaunujen tukemat Israelin maajoukot ovat keskittäneet operaatioitaan erityisesti Gazan kaistan eteläosan tärkeimpään kaupunkiin Khan Yunisiin.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on alueen terveysministeriön mukaan kuollut yli 26 600 ihmistä, pääosin naisia ja lapsia. Lisäksi yli miljoona Gazan asukasta on joutunut pakenemaan kodeistaan Gazan eteläiseen kolkkaan Rafahin alueelle Egyptin rajan tuntumaan.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin vajaat neljä kuukautta sitten tappaen Israelin viranomaisten mukaan noin 1 140 ihmistä, valtaosin siviilejä. Samalla järjestöt ottivat noin 250 panttivankia, joista yli 130 on edelleen vankeina. Loput on joko vapautettu tai he ovat kuolleet.

Israelin keskiosassa sijaitsevassa Tel Avivissa soi maanantaina raketeista varoittavat sireenit ensimmäistä kertaa moneen viikkoon. Äärijärjestö Hamasin aseellinen siipi kertoi ampuneensa raketteja kohti kaupunkia.

Sunnuntaina neuvoteltiin Pariisissa

Gazaan on yritetty neuvotella uutta tulitaukoa jo pitkään, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Tuoreimmassa yrityksessä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja William Burns tapasi Israelin, Egyptin ja Qatarin edustajia Pariisissa sunnuntaina, mutta kokouksen jälkeen ei kerrottu edistyksestä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on valtuuttanut Burnsin yrittämään sopua panttivankien vapauttamisesta, jonka vastineeksi Israel keskeyttäisi hyökkäyksensä Gazassa, kertoi amerikkalaismedia viikonloppuna. New York Times kirjoitti lauantaina, että pöydällä on ehdotus, jonka mukaan Israel keskeyttäisi taistelut kahdeksi kuukaudeksi vastineeksi yli sadan panttivangin vapauttamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat