Mainos

Pysäyttävät luvut: Tilanne pahempi kuin lama-aikana – "Talous viritetty äärimmilleen"

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kohosi viime vuoden aikana 370 000:een, mikä on yli 90-luvun laman tason. Maksuhäiriöt keskittyvät erityisesti miehille.

Uusia merkintöjä sai 249 500 suomalaista eli noin 7 000 enemmän kuin edellisvuonna.

Tilanne ei vaikuta helpottuvan tänäkään vuonna. 

Suhteessa eniten maksuhäiriömerkintöjä on Suomen Asiakastieto Oy:n tilastojen mukaan 25–34-vuotiailla aikuisilla. Tilaston mukaan ikäluokan miehistä yli 16 prosentille tuli viime vuonna merkintä rekisteriin maksamatta olevan laskun vuoksi. Saman ikäluokan naisista maksuhäiriömerkinnän sai alle 11 prosenttia.

Koko Suomen asukkaista maksuhäiriöisten osuus on 7,9 prosenttia.

Asiakastiedon rekisterien mukaan selvää kasvua oli maksamattomien verkkokauppaostosten aiheuttamissa maksuhäiriömerkinnöissä. Tämä on luonnollista, sillä verkkokauppa on muutenkin kasvava ilmiö.

Keskimäärin merkintöjen syynä on ollut noin 2000 euron maksamaton saatava, ja merkintöjä on kertynyt 17.


"Talous viritetty äärimmilleen"

Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvoja Satu Sjöblom vahvistaa, että usein velkaongelma johtuu useasta pienemmästä velasta.

– Velkojia lukumääräisesti monta, mutta yksittäisten velkojen suuruus ei välttämättä ole iso.

Velkaantumisen perussyy on Sjöblomin mukaan yksinkertainen: menot ylittävät tulot. Vanhat konkurssien, kahden asunnon loukun ja villin takaustoiminnan kaltaiset ”kunnon syyt” ovat sen sijaan harvinaisia.

– Talous on viritetty niin äärimmilleen, ettei yllättäville kuluille ole puskuria. Työttömyys ja sairastuminen sitten kaatavat korttitalon, mitä lähdetään sitten paikkaamaan velalla.

Ostokset tehdään heti luotolla

Osaltaan taustalla on myös nykyisen luotto- ja kulutusyhteiskunnan luonne. Vanhanaikainen ”säästän, että voin hankkia tämän” ei Sjöblomin mukaan ole enää yleinen asenne, vaan sen sijaan asiat ostetaan heti luotolla.

Sjöblomin mielestä velalla ostaminen on tullut hyväksyttävämmäksi. Osamaksu- ja kulutusluottomainoksia on paljon, eikä säästäminen ole nopeatempoisessa yhteiskunnassa trendikäs vaihtoehto.

Esimerkiksi huonekalu- ja teleoperaattorialalla käteisellä maksaminen on tehty joskus jopa vaikeammaksi kuin kortilla maksaminen.

Työkään ei enää suojaa maksuongelmilta

Vaikka luottomaksamisen aikana ei ehkä samalla tavalla hallita tasapainoista taloudenpitoa, on tulojen ja menojen lisäksi kyseessä myös maailman muuttuminen.

– Entisaikana ei velkaantuminen ollut samaan tapaan mahdollista. Vähällä rahalla piti selvitä, koska ilman rahaa ei tehty ostoksia. Nykyään velkaantumista voi jatkaa siihen asti, kunnes luottohäiriömerkintä estää uuden luoton ottamisen, hän toteaa.

Ihmisen ei tarvitse olla erityisen holtitonkaan rahankäytössä, että joutuisi maksuongelmiin. Jos nettopalkasta suuri osa menee kiinteisiin menoihin, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tyypillisesti korkeaan vuokraan, voivat pienet yllätyserät herkästi velkaannuttaa.

Työkään ei suojaa enää ongelmilta, sillä monilla on erilaisia nollatunti- ja osapäiväsopimuksia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.