Mainos

Pyramidihuijarille 150 vuoden vankeustuomio

Bernard Madoff on saanut maailman suurimmasta pyramidihuijauksesta 150 vuoden vankeusrangaistuksen.

- Tämän oikeusistuimen päätöksen mukaan Bernard Madoff tulee tuomita 150 vuoden vankeusrangaistukseen, tuomari Danny Chin sanoi New Yorkissa pidetyssä oikeuden istunnossa. Chin kuvaili Madoffin huijausta pöyristyttäväksi.

Tuomion julistamisen jälkeen oikeussali täyttyi suosionosoituksista. Nasdaq-teknologiapörssin entisen puheenjohtajan tuomio oli odotettu.

Tuomio on ankarin mahdollinen, jonka Madoffin tekemän rikoksen kaltaisesta voi Yhdysvalloissa saada. Ennen oikeuden istuntoa asiantuntijat olivat arvelleet Madoffin saavan 30 vuoden tuomion, joka sekin olisi tarkoittanut 71-vuotiaalle miehelle käytännössä elinkautista.

Puolustusasianajaja Ira Sorkin oli pyytänyt tuomarilta korkeintaan 20 vuoden tuomiota katuvalle Madoffille.

Madoffin tekemä historian suurin huijaus oli 46 miljardin euron suuruinen. Oikeudessa tumma puku päällä esiintynyt Madoff pyysi vuolaasti anteeksi huijauksensa uhreilta.

- Jätän perheelleni häpeän perinnöksi. Olen vastuussa suuresta määrästä kärsimystä ja kipua, Madoff sanoi rauhallisella äänellä.

- Pyydän uhreiltani anteeksi. Olen pahoillani.

Oikeudessa puhuivat myös monet Madoffin huijauksen uhrit, joista osa kuvaili menettäneensä koko omaisuutensa ja elävänsä nyt sosiaaliavun varassa. He vaativat Madoffille ankarinta mahdollista rangaistusta.

Pyramidihuijaus vei tuhansien rahat

Madoffin kimpussa on valtava määrä rahojaan menettäneitä sijoittajia. Hyvämaineisena pidetty sijoittaja pyöritti huijausta parinkymmenen vuoden ajan.

Madoffin arvioidaan huijanneen 20 vuoden aikana 4 000 asiakkaalta lähes 50 miljardia euroa. Oikeudessa esiteltyjen papereiden mukaan ei ole vielä selvää, kuinka paljon Madoff on varastanut.

Madoffin tapaus on kuohuttanut Yhdysvaltain rahamarkkinoita, sillä hän on amerikkalaisen Nasdaq-teknologiapörssin entinen puheenjohtaja ja kuulunut vuosikymmenien ajan pörssikatu Wall Streetin tunnetuimpiin hahmoihin.

Osa epäonnisista sijoittajista oli eurooppalaisia. Uhreista ainakin kaksi on tehnyt itsemurhan. Jutun tutkijoiden mukaan Madoffin jäljiltä on löytynyt takaisin jaettavaksi vain hieman yli miljardin dollarin verran varallisuutta.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Katso Olli Herralan juttu New Yorkista (Kauppalehden Talousuutiset 29.6.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.