Pyörivätkö työt mielessä? Vältä lomastressi näillä vinkeillä!

Loman tarkoituksena on palauttaa työssä ehtyneitä voimia, jotta työntekijä voi palata työpaikalleen levänneenä ja virkeänä, muistuttaa Työterveyslaitos.

Joillekin työ saattaa olla elämän keskipiste, mutta vaikka olisi kuinka rakastunut ammattiinsa, kannattaa pitää lomaa. Irtautuminen työstä voi ottaa aikansa, mutta on toki mahdollista.

Näin teet lomastasi stressittömän

– Et todennäköisesti ehdi saada kaikkia töitä valmiiksi ennen lomaa. Hyväksy se. Valitse, mitkä työt teet valmiiksi ennen lomalle lähtöä. Elämä töissä jatkuu loman jälkeenkin.

– Tee lista niistä töistä, jotka jäävät kesken. Päätä muutama työasia, joihin tartut heti töihin palattuasi. Näin tekemättömät työt eivät rasita lomalla. Jätä lista työpöydälle odottamaan ja unohda sen sisältö totaalisesti loman ajaksi.

–Mieti, mitä lomalta haluat. Väljästi suunniteltu ohjelma antaa ryhtiä, mutta ei sido liikaa. Jos aikataulut ovat kovin tiukkoja, saatat tulla töihin stressaantuneempana kuin lomalle lähtiessäsi.

– Ihminen noudattaa lomalla erilaista rytmiä kuin arjessa, ja siihenkin voi valmistautua ajoissa henkisesti. Työrytmistä tasaantuminen voi ottaa muutaman päivän, kunnes vähitellen uni paranee ja stressi katoaa. Keho alkaa vähitellen siirtyä lepotilaan ja aineenvaihduntakin muuttuu lomalaiselle sopivaksi.

– Huolehdi lomarauhasta. Laita esimerkiksi sähköpostiin lomavastaaja ja puhelin kiinni. Jos työasiat tulevat loman alkupäivinä mieleen, voit kirjata ajatuksesi ylös, mutta siirry sitten muiden asioiden pariin.

– Tutkimustiedon perusteella rentoutuminen ja irtautuminen onnistuvat parhaiten, jos yhtäjaksoinen loma on pituudeltaan vähintään kolme viikkoa. Lyhytkin loma on kuitenkin parempi kuin ei lomaa ollenkaan.

Lähde: Työpiste

Lue myös

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja