Pyörävarkaus on yleisin omaisuusrikos Suomessa

Polkupyöriä häviää Suomessa vuosittain merkittävä määrä ja pyörät häviävät yleisimmin omalta pihamaalta.

Ylikomisario Mika Pöyry Helsingin poliisin tietopalvelusta kertoo, että Helsingissä polkupyöriä katoaa vuosittain noin 3000. Luku on realistinen, sillä ilmoittamattomien pyörävarkauksien määrä on hyvin pieni.

- Varkaudet ilmoitetaan poliisille, sillä vakuutusyhtiöt vaativat rikosilmoitusta korvauksia varten, tietää rikostutkinnan esikäsittely-yksikön johtaja, rikosylikomisario Jukka Mäkelä Helsingin poliisista.

Rikosilmoitus tehdään helposti myös siksi, että se on hyvin helppoa täyttää netissä. Samoin polkupyörien arvo on entistä korkeampi, joten ihmiset haluavat korvauksia anastustapauksissa.

Pyörien tunnistettavuus hävitetään

Mäkelän mukaan poliisilla on aika ajoin projekteja, joissa selvitetään anastettujen pyörien elinkaarta. Yksi merkittävin syy pyörävarkauksiin on, että varas haluaa anastamastaan pyörästä rahallista hyötyä.

- Poliisilla on selkeä kuva asiasta. Koska pyöriä katoaa niin paljon, niille täytyy olla jatkomarkkinointikanava. Henkilö myy pyörän yleensä Suomen sisällä joko netissä tai erilaisissa lehtijulkaisuissa, Mäkelä selvittää.

Laajemmassa anastustoiminnassa varkaat vaihtelevat eri pyörien osia niin, että alkuperäisen pyörän tuntomerkit katoavat.

- Jossain määrin pyörän osia myydään ihan sellaisenaankin. Isoja pyöräpajoja ei viime aikoina ole kuitenkaan ilmennyt, Mäkelä kertoo.

Ostaja voi itse joutua rikosvastuuseen

Mäkelä on sitä mieltä, että pyörän ostaja ei voi olla täysin tietämätön, mikäli hän törmää varastetun pyörän kauppaan netissä tai lehdissä.

- Jos yksityinen henkilö myy pyörää selkeästi alle markkinahinnan, ostajan hälytyskellojen pitäisi soida.

Ostajan kannattaa tarkistaa myyntihetkellä, onko myyjä yrittänyt raaputtaa pyörän turvanumeroa piiloon, tai onko pyörää yritetty muuttaa tunnistamattomaksi muulla tavoin. Mäkelä muistuttaa, että ostaja voi aina soittaa poliisille ja tarkistaa, onko turvamerkitty pyörä ilmoitettu varastetuksi.

- Myyjälle voi vilpittömästi kertoa, että haluaa tarkistaa pyörän tiedot poliisilta.

Mäkelä suosittelee tarkistamista, sillä ostaja voi itse joutua edesvastuuseen rikoksesta.

- Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että myyjä häviää rahojen kanssa, poliisi takavarikoi pyörän ja ostaja saa syytteen varastetun tavaran kätkemisrikoksesta tai -rikkomuksesta.

Varkaat löytyvät harvemmin kuin itse pyörät

Mika Pöyry kertoo, että yleisin pyörävaras on taparikollinen. Pyörävarkaat jäävät harvemmin kiinni teostaan ja vain pyörät päätyvät poliisin haaviin.

- Pyöriä katoaa lopullisesti paljon, mutta niitä löydetään myös ajan myötä hylättynä maastosta. Samoin rikoksentekijöiden hallusta löydetään anastettuja pyöriä, Pöyry selvittää.

Pyörävarkaudesta kiinnijäänyt saa sakkorangaistuksen tai ehdollista vankeutta. Jukka Mäkelän mukaan rangaistus on aika pieni, ja sen vuoksi pyörävarkaus saatetaan tehdä keveinkin perustein.

Pöyry muistuttaa, että mikäli henkilö havaitsee oman pyöränsä käytössä tai lukittuna muualla, sitä ei kannata lähteä itse perimään takaisin.

- Parempi on, että silloin soitetaan poliisille, hän opastaa.

Lue myös:

    Uusimmat