Pyöräilijät jarruttivat äkillisesti – Jenny, 25, joutui kamalaan ratsastusonnettomuuteen, joka johti hevosen kuolemaan: "Verta oli kaikkialla"

Ruotsalaisnainen oli ratsastamassa kaikessa rauhassa, kun hevonen pelästyi pahanpäiväisesti. Ratsua takaapäin lähestyneet pyöräilijät jarruttivat aivan viime hetkellä, mikä sai eläimen vauhkoontumaan. Panikointi johti lopulta vasta viisivuotiaan ratsun kuolemaan, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Pitkään jatkuneesta ratsastusharrastuksestaan huolimatta 25-vuotias Jenny Ek joutui vaarantilanteeseen kohdattuaan ratsastuslenkillä kaksi pyöräilijää lauantaina Göteborgissa Ruotsissa.

Jenny ratsasti rauhallisella ja luotettavalla Poker-hevosella. Yhtäkkiä leppoisa käynti ratsastustiellä loppui kuin seinään, kun viisivuotias hevonen reagoi takaa lähestyviin pyöriin. Kaksi maastopyöräilijää lähestyi Jennyä ja Pokeria kovaa vauhtia. Nopeasti liikkuvien pyöräilijöiden äkillisistä jarrutuksista aiheutunut kirskuva ääni sai hevosen paniikkiin.

Vauhkoontumisesta koitui pahaa jälkeä

Poker pillastui ja lähti laukkaan. Jenny putosi ratsunsa selästä ja jäi hevosen kavioihin. Poker yritti hypätä parimetrisen risuaidan yli, joka kaatui hevosen päälle.

Jaloilleen päässyt Jenny juoksi ratsunsa kiinni. Nuoren naisen kohtaama näky oli järkyttävä. Poker-hevosen etujalka oli irtoamaisillaan.

– Verta oli kaikkialla, Jenny luonnehtii.

Jenny soitti Pokerin omistajalle Sofia Göranssonille ja pyysi tätä hälyttämään paikalle eläinlääkärin.

Eläinlääkärin oli lopetettava hevonen


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Kun Sofia näki hevosensa, hän ymmärsi välittömästi, että mitään ei ollut tehtävissä. Luu törrötti hevosen jalasta ja verta pulppusi ympäriinsä.

Poker rauhoittui Sofian nähdessään ja laski päänsä tämän polvelle. Sofia uskoo jo rauhoittuneen hevosen ymmärtäneen, mitä tulisi tapahtumaan.

Kun eläinlääkäri saapui onnettomuuspaikalle, hän lopetti Pokerin.

Jenny vietiin sairaalaan tarkastettavaksi. Hän selvisi pienillä vammoilla ja suurella säikähdyksellä, vaikka pahemminkin olisi voinut käydä.

– Ruumiinvammani eivät ole mitään hevosen kohtalon aiheuttaman surun rinnalla, Jenny kuitenkin sanoo.

Lähesty liikenteessä olevaa hevosta rauhallisesti

Jenny kertoo, ettei ole katkera pyöräilijöille. Hän on kuitenkin väsynyt siihen, että ratsastajat kokevat usein kunnioituksen puutetta muilta tienkäyttäjiltä.

– Joudumme aivan liian usein hevostemme kanssa vaarallisiin tilanteisiin. Se on suuri eläin, ja sen pelästyessä emme voi aina hallita sitä. En usko, että kaikki ymmärtävät sitä, Jenny sanoo.

Hän muistuttaa, että hevosen tiellä kohdatessa tulee ratsastajalle antaa tieto lähestymisestä. Hevosen ohittamisen tulee tapahtua varovaisesti.

Liikenneturva kertoo, että tavallisesti rauhallisesti käyttäytyvä hevonen voi säikähtäessään käyttäytyä arvaamattomasti. Kovan äänet voivat säikäyttää ja vauhkoonnuttaa hevosen. Hevonen tulee ohittaa rauhallisesti vauhtia hiljentäen ja reilulla turvavälillä, ja riittävä välimatka tulee säilyttää ohituksen jälkeenkin.

Ratsastajaan tai ohjastajaan otettu katsekontakti helpottaa tilannetta ja auttaa tienkäyttäjiä kommunikoimaan keskenään. Ratsastajan pystyyn nostettu käsi tarkoittaa pysähtymisvaadetta.

8:59
Paljonko eläinlääkärin voi mennä rahaa? Kannattaako vakuutus ottaa?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja