Mainos

Kansanedustaja Fennovoiman uudesta osakkaasta: Kummallisin kaikista oudoista käänteistä

Ydinvoimalahanketta vastustavan Pro Hanhikivi -yhdistyksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr) vaatii ministeriöltä tarkkaa selvitystä siitä, ketkä todellista valtaa Fennovoimassa käyttävät.

Eilen uutisoitiin, että ydinvoimalahanketta ajavan Fennovoiman pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n uusi osakas on kroatialainen Migrit Solarna Energija. Pieni ja tuntematon yhtiö on mukana yhdeksän prosentin osuudella.

Halmeenpään mukaan yrityksen mukaantulo on kummallisin kaikista Fennovoimaan liittyvistä oudoista käänteistä.

– Jos viidessä vuodessa omistuspohjaan ei ole löytynyt muuta riittävää eurooppalaista omistajaa kuin viime hetken hädässä tämä pieni, voisiko sanoa kroatialainen mikroyritys ainakin osakemäärän ja työntekijöiden perusteella, niin eihän se kovin hyvää kerro hankkeen kannattavuudesta tai siitä, miten hyvin kotimainen elinkeinoelämä Fennovoiman takana on.

Halmeenpää vaatii, että elinkeinoministeriö selvittää huolella, ketkä Fennovoimassa todellista päätösvaltaa käyttävät.

– Kiinnitin huomiota siihen, että Fennovoiman hakemuksen liitteessä ei kerrota suoraan sitäkään, että tämä joukko, johon Fennovoiman perustelu perustuu, omistaisi suoraan vaan puhutaan tarkemmin erittelemättömästä joukosta osakkeenomistajia. Nämä ovat antaneet juridisesti sitovan rahoitussitoumuksen, mutta joista läheskään kaikki, mukaan lukien kroatialainen firma, eivät omista voimayhtiö SF:ää.

– Toivon aika tarkkaa syyniä siitä, mikä tämän kyhäelmän taustalla on.

Halmeenpään mukaan Fennovoiman hankkeessa ei ole kyse pelkästään sijoituspaikasta.

– Kyse on energiatulevaisuudesta, kansantaloudesta ja koko yhteiskunnalle merkittävästä asiasta. Fennovoiman hanke ei näytä olevan Suomen etu. Todella toivon, että hanke ei toteudu.

Fennovoima suunnittelee ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoen Hanhikivelle.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.