Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät laskivat hieman – "Tätä selittää useampikin seikka"

Jos punkki puree, tarkkaile näitä oireita 0:46
Jos punkki puree, tarkkaile näitä oireita.

Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät laskivat vuonna 2022 hieman edellisvuodesta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessa.

Viime vuonna THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 123 puutiaisaivotulehdustapauksesta. Huippuvuonna 2021 tapauksia oli 148, kun aiempina vuosina niitä on ollut alle sata.

THL:n tutkijan Henna Mäkelän mukaan raportoitujen tapausmäärien trendi oli ollut nousujohteinen jo yli kymmenen vuoden ajan.

–  Tätä selittää useampikin seikka. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisvälitteisistä taudeista voivat osaltaan selittää tapausmäärien kasvua, hän sanoo tiedotteessa.

Taudin ilmaantuvuus on ollut vuosien 2018–2022 seurantatietojen mukaan korkeimmillaan rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla ja Kustavissa sekä Ahvenanmaalla ja Lohjalla.

Lähes kaikki tartunnat on todettu ihmisillä, joilla ei ole ollut rokotussuojaa.

Rokotusohjelma laajenee Espoon Suvisaaristoon

Samalla THL kertoo, että puutiaisaivotulehduksen vastaisen kansallisen rokotusohjelman piiriin lisätään Espoon Suvisaaristo. Taudin ilmaantuvuus on noussut alueella merkittävästi viiden seurantavuoden aikana.

Lisäksi rokotusohjelman mukaiset rokotukset jatkuvat Ahvenanmaalla, Paraisilla, Kustavissa, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Sipoon saaristossa sekä osissa Lohjaa ja Kirkkonummea.

Ohjelman mukaiset rokotukset ovat maksuttomia ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat.

Rokotussarja hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa

Rokotussarjaan kuuluu kolme rokoteannosta, joista kolmas annetaan seuraavana vuonna. Sarja on THL:n mukaan hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta rokotettava ehtii saada kaksi annosta ennen kesää.

THL antaa suosituksia myös rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Riskialueisiin kuuluvat esimerkiksi monet saaristo- ja rannikkoseudun kunnista. Rokotussuosituksesta huolimatta näillä riskialueilla rokotussarjan joutuu kustantamaan rokotettava itse.

THL alleviivaa rokotteen suojaavan vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta, ei esimerkiksi niin ikään punkkien välittämältä borrelioosilta.

Lue myös:

    Uusimmat