Puulattiat ja öljyvahatun kuusilattian asennus

Parkettia alkaa olla jokaisen suomalaisen jalan alla. Tuskin tarvitsee edes kertoa, kuinka laajat valikoimat ovat - ja laajenevat edelleen... Mutta myös lattioiden osalta vaihtoehtojen lisääntyminen on tuonut uudelleen saataville vanhoja, hyviä ratkaisuja: massiivilautalattia on monen mielestä edelleen se ainoa oikea materiaali saunapuhtaan suomalaisen jalan alle. Nyt sellaisenkin laittaminen onnistuu, ja lopputulos on taatusti parempi kuin esi-isät parhaimmillaankaan saivat aikaan.

Lautalattia on kaunis katsoa, miellyttävä kävellä ja helppo hoitaa. Nyt niille niin tyypillinen narina - monihan saattaa vielä muistaa, kuinka lattia narisi juuri silloin kun sen ei pitänyt - on jäänyt historiaan nykyaikaisten valmistusmenetelmien avulla. Massiivilautalattian laudat laminoidaan monesta kerroksesta, ja niissäkin tuo niin muodikas, kaunis ja teknisesti terve menetelmä - lämpökäsittely - on yleisessä käytössä. Laminoimalla laudasta tulee jäykkä, luja ja taipumaton; lämpökäsittelyllä siihen saadaan upea sävy ja tapetaan lopullisesti sen eläminen.

Lattia on tietysti syytä suojata jollain, onhan se kodin sisäpinnoista kovimmalle kulutukselle joutuva pinta. Pintakäsittelyn voi tehdä halutessaan itse; ellei halua, kaupasta löytyy valmiiksi vahattua, lakattua, öljyttyä... kaikki toinen toistaan parempia ja nätimpiä.

Kun puun luonnollinen rakenne halutaan jättää näkyviin, lattia perinteisesti lakataan: tässä on muistettava käyttää sellaista, johon on lisätty UV-suoja-ainetta. Matot ja huonekaluthan ovat usein samalla paikalla vuosia, ja silloin lattiasta kyllä tulee ajan mittaan kirjava. UV-suoja-aineen lisäksi myös lakan sävyttäminen hidastaa tätä muutosta.

Vahatut lattiamateriaalit soveltuvat lähinnä makuuhuoneen tyyppisiin tiloihin, joissa lattiaan ei kohdistu voimakasta kulutusta - siellähän harvemmin kävellään kengät jalassa. Vaha on kuitenkin vain eräänlainen kevytsuojaus.

Parketti tulee nykyään työmaalle yhä useammin pintakäsiteltynä, jolloin se voi olla öljytty tai lakattu. Öljyt ovat nykyään uv-kovetteisia, joita kuitenkin huolletaan aivan samalla tavalla kuin ns. luonnonöljyllä pintakäsiteltyjä parketteja. Lakkauksessa käytetään nykyään myös vesiohenteisia aineita - ne parantavat työturvallisuutta ja ovat ominaisuuksiltaan lähes yhtä hyviä kuin perinteiset, liuotinohenteiset lakat.

Käytössä öljy- ja lakkakäsittelyn ero näkyy siinä, että lakattua lattiaa huolletaan huomattavasti pidemmillä huoltoväleillä mutta uusintakäsittely edellyttää aina hiontaa. Öljykäsitelty lattia huolletaan - varsinkin ensimmäisinä vuosina - useammin, mutta sitä ei tarvitse hioa.

Yksi puuttuu vielä joukosta, mutta toivottavasti ei kauan: vanhanajan maalattu puulattia onnistuu nykyisillä laudoilla ja maaleilla upeasti!

1)

Oheisissa kuvissa näkyvä, öljyvahattu kuusilautalattia kiinnitettiin alustaansa ruuveilla - se ei siis ole uiva, kuten parketit asennetaan. Ruuvikiinnityksessä on monta hyvää puolta joiden tuloksena lattia on hyvä ja elämätön, mutta yksi kannattaa mainita erikseen: jos lattiaa tai sen alusrakenteita joudutaan korjaamaan, ruuvikiinnitys on helppo purkaa ja lattia koota uudelleen sen jälkeen.

2)

Lautoja saa myös valmiiksi viistotuin kulmin, jolloin lopputulos muistuttaa kovasti vanhaa, kauniisti patinoitunutta lautalattiaa. Leveyksiä on tavanomaisista viisituumaisista aina kyynäränlevyisiin lankkuihin saakka - leveimmät tosin eivät välttämättä sovi kotioloihin vaan vaativat pinta-alaa ainakin kyläkoulun juhlasalin verran.

3)

4)

(JKA 3.11.2002)

Lue myös:

    Uusimmat