Mainos

Putoava satelliitti osuu Suomeen pienellä todennäköisyydellä

20:20

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n GOCE-satelliitin maahan putoamishetki lähestyy. Elinkaarensa päässä oleva satelliitti putoaa, koska sen polttoaine on loppunut.

Geodeettisen laitoksen professori Markku Poutanen kertoo MTV Uutisille, että satelliitti putoaa uusimpien ennusteiden mukaan sunnuntai-iltapäivän ja maanantai-aamupäivän välisenä aikana. Satelliitti kiertää maapallon ympäri vuorokaudessa 16 kierrosta, joten se voi käytännössä pudota minne päin maapalloa tahansa.

Professori Markku Poutanen on laskenut, että todennäköisyys satelliitin putoamiselle Suomeen on 1/1000. Todennäköisyys on laskettu sen perusteella, että satelliitin lentäminen Suomen yli kestää noin kaksi minuuttia. Putoamisen ennustettuun aikaikkunaan mahtuu yksi Suomen ylilento maanantaina aamupäivällä noin kello 9 suunnilleen Utsjoki-Kemi-Ahvenanmaa-linjalla.

Parisataa kiloa romua maahan

Satelliitin korkeus on vajonnut 160-170 kilometriin. GOCE on ensimmäinen aerodynaaminen satelliitti, joka ikään kuin liitelee aurinkopaneeliensa avulla. Poutanen kertoo, että arviolta noin 130 kilometrin korkeudessa ilmanvastus kasvaa niin suureksi, että satelliitti lähtee putoamaan suoraan kohti maata.

Satelliitti palaa lopulta ilmakehässä ja arviolta noin 250 kiloa romua putoaa maan pinnalle. Yksittäisten suurimpien kappaleiden massa voi olla joitakin kymmeniä kiloja. Poutasen mukaan kappaleet ovat mahdollisesti vaarallisia vapaan putoamisensa takia, mutta mitään räjähtävää, myrkyllistä tai radioaktiivista satelliitin palasissa ei ole. Poutanen sanoo, että yhtään loukkaantumiseen tai suuriin aineellisiin vahinkoihin johtanutta tapausta ei kuitenkaan tunneta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.