Putkiremontin tekniset vaihtoehdot

Muutama viikko sitten käynnistimme putkiremonttia koskevan juttusarjan. Korostimme erityisesti sitä, kuinka asukkaat on hyvä kokea asiakkaina jo valmisteluvaiheessa. Asukkaiden keskuudesta koottu hankesuunnitteluryhmä on tähän hyvä ratkaisu ja hankesuunnitteluvaiheessa on tärkeä käydä läpi erilaiset tekniset vaihtoehdot.

Perinteisimmällä tavalla tehdyssä putkiremontissa vanhat putket joudutaan irrottamaan rakenteista ja laittamaan uudet tilalle. Mitä huonommassa kunnossa vanhat putket ovat, sitä raskaammat keinot on otettava käyttöön. Esimerkiksi Helsingissä Katajanokalla olevassa taloyhtiössä perinteiseen tapaan tehtävässä remontissa saneerataan putkiston uusimisen yhteydessä myös kaikki kosteat tilat - suihkut, kylpyhuoneet ja saunat.

"Mukaan otettiin myös sähkölaitteiden saneeraus, koska siinä nähtiin olevan selvää hyötyä: rakennusteknisiä töitä voitiin yhdistää toteutettavaksi samanaikaisesti," kertoo isännöitsijä Jarmo Rantamäki. "Pienempiä töitä ovat asbestisaneeraus sekä ilmanvaihtohormien nuohous- ja korjaustyöt."

Viisitoista kuukautta kestävän urakan budjetti on 480 euroa neliötä kohden. Tässä on siis mukana muitakin kuin varsinaiseen putkiurakkaan liittyvä töitä. Perinteisellä tavalla toteutettavan putkiurakan hintahaarukka on 300-500 euroa neliötä kohden.

Selvästi halvempia, nopeampia ja vaivattomampiakin vaihtoehtoja on tullut ja tulossa markkinoille. Niissä oleellista on pyrkimys pidentää olemassa olevan putkiston elinikää.

"Ne eivät ole mitään humpuuki- tai huijaustuotteita, vaan ihan varteenotettavia vaihtoehtoja mietittäessä putkiston hoitamista, huoltamista tai uusimista," naurahtaa neuvontainsinööri Jaakko Laksola Kiinteistöliitto Uusimaasta. "Niitä on ollut käytössä Keski-Euroopassa ja Ruotsissa jo toistakymmentä vuotta."

Suomessa vankimmat kokemukset ovat niin sanotusta sujutustekniikasta, jossa suuriin viemäri- ja vesijohtoputkiin sujutetaan sisään uutta putkea vastaava sukka.

Pienempienkin putkien kunnostamista varten on tarjolla monissa maissa käytettyjä ratkaisuja, joita ollaan vähitellen ottamassa käyttöön myös Suomessa. Niissä vanhat putket puhdistetaan ja niiden sisälle puhalletaan uusi epoksihartsipinnoite siten, ettei talon rakenteita tarvitse purkaa. Korjauksen edellytykseksi riittää se, että putket kestävät painetta eikä niissä ole kovin isoja reikiä.

"Perinteinen putkiurakka on vähän kuin ostettaisiin uusi auto," Laksola vertaa. "Sisäpuolinen pinnoitus näillä epokseilla tai vastaavilla on puolestaan kuin ostettaisiin vanhaan autoon uusi moottori, jotta sillä pystytään ajamaan vielä monia vuosia eteenpäin

Mutta kuten autossakin, valittaessa eri vaihtoehtojen välillä ei pidä tuijottaa pelkästään hintaan ja nopeuteen. Perinteisen putkiremontin kiistattomana etuna on se, että siihen sisältyy esimerkiksi kylpyhuoneiden perusparantaminen. Se aiheuttaa merkittävän osan lisäkustannuksista.

Uusien menetelmien ja ratkaisujen todellisista kestävyydestä suomalaisissa olosuhteissa on toistaiseksi vähän tutkittua tietoa ja kokemuksia. Joidenkin tutkimusten mukaan epoksihartsi saattaa alkaa heikentyä 15-30 vuoden kuluttua, jolloin putket pitää pinnoittaa ainakin osaksi uudestaan. Asukaslähtöistä perusparantamista koskevassa tutkimuskokonaisuudessa onkin päätetty käynnistää näiden vaihtoehtoisten menetelmien elinkaarivaikutuksia, hyötyjä ja haittoja koskeva tutkimus.

Eri menetelmien yhdistelmäkäyttökin on mahdollista. Joissain tapauksissa paras ratkaisu voi olla perinteinen putkiurakka, joissain elinkaarta pidentävä urakka ja joissain se voi olla niitten sekamuoto, jossa osa teknisistä ratkaisuista on elinkaarta pidentävää ja osa perinteistä remonttia.

Aina on syytä varmistaa etukäteen, kuinka vakuutusyhtiö suhtautuu uusiin menetelmiin. Ratkaisevaa on se, kuinka putkien käyttöajan pidentäminen vaikuttaa vakuutusmaksuihin.

(JKA 6.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat