Putinille sai tehdä vain yhden kysymyksen ja sekin oli liikaa – kirjeenvaihtaja Outi Parikka sai Venäjän johtajan tulistumaan

Outi kysyi Vladimir Putinilta Karjalan palauttamisesta Suomelle – Kysymys tulistutti nuoren presidentin 3:08
Muistatko tämän? Vladimir Putin tulistui, kun Suomen media kysyi Karjalasta.

Putin tulistui, kun Outi Parikka kysyi presidentiltä Karjalan palauttamisesta käydystä keskustelusta. MTV kaivoi vanhan lehdistötilaisuuden arkistojen kätköistä.

Juttu on julkaistu alun perin 8. toukokuuta 2022.

Kun Vladimir Putinista tuli Venäjän presidentti vuonna 2000, olivat muiden maiden johtajat täysin tietämättömiä nuoren ja tuntemattoman poliitikon pyrkimyksistä ja tarkoitusperistä.

Ensimmäisten joukossa Putinin luo lähti vierailemaan Suomen silloinen presidentti Tarja Halonen, joka tapasi venäläisen virkaveljensä Moskovassa kesällä 2000.

– Halonen oli juristi ja Putin oli juristi. Ajateltiin, että ehkä he ymmärsivät toisiaan, MTV:n entinen kirjeenvaihtaja, ja nykyinen Ylen toimittaja Outi Parikka muistelee.

Parikka oli paikalla Moskovassa presidenttien järjestämässä lehdistötilaisuudessa. Suomalaismedia sai kysyä Putinilta yhden kysymyksen, venäläismedia toisen.

Suomalaisten toimittajien kesken päätettiin, että Suomen kysymyksen esittäisi MTV Uutisten Parikka.

– Olin valmistellut sen aika hyvin ja vahvistanut venäläisiltä natiiveilta, että se oli kieliopillisesti oikein, eikä ollut liian suora. Venäläisessä kulttuurissa ei pidetä liian suorista kysymyksistä, niitä pidetään epäkohteliaina, Parikka kertoo.

"Mitä mieltä olette keskustelusta Karjalan palauttamisesta?"

Suomalaistoimittajat päättivät kysymyksen, joka kuului näin:

"Herra presidentti, mitä mieltä olette keskustelusta Karjalan palauttamisesta?"

Putinin viestintävastaavaa informoitiin kysymyksestä, se hyväksyttiin ja välitettiin presidentille ennakkoon.

Kun pitkän odottelun jälkeen kysymyksen aika tuli, oli Putinin vastaus tulinen.

– Minun mielestäni tällainen keskustelu on hyvin vaarallista, Putin sanoi.

– Olen varma, että me saavutamme suhteissamme sellaisen tason, ettei kenellekään tule mieleen kysyä vastaavaa, Putin totesi.

Putin jatkoi kertomalla, kuinka tällainen keskustelu voisi pahimmassa tilanteessa pilata Suomen ja Venäjän väliset suhteet.

Yläpuolelta löytyvältä videolta on nähtävissä, kuinka Halonen kuuntelee Putinin vastausta vieressä mietteliäänä.

Parikka kuvailee tilannetta aidosti jännittäväksi ja jopa pelottavaksi. Putinin ilmaisi mielipiteensä Karjalan palauttamiseen jyrkästi.

– Kollegat kysyivät minulta, että miten sinä kestit sitä jääkylmää katsetta niin pitkään. Hän katsoi minua lähietäisyydeltä niillä jäänkylmillä silmillään, Parikka muistelee. 

"Halonenkaan ei ollut täysin tyytyväinen"

Kysymys sai aikaan Suomessa ja Venäjällä paljon pohdintaa ja aiheutti jopa pienoisen kohun.

Suomessa pohdittiin muun muassa, että tuliko kysymys Putinille täysin yllätyksenä.

– Putin oli niin ärtynyt, että Suomessa puhuttiin, että kysymys tuli hänelle yllätyksenä. Presidentti kuitenkin tiesi kysymyksen puoli tuntia ennakkoon, Parikka kertoo.

Parikasta tuntuu, että Halonenkaan ei ollut täysin tyytyväinen Parikan kysymykseen.

– Ihan kuin siinä olisi ollut Halosellakin vähän moittimista minun suuntaan, että menin nostamaan tällaisen aiheen esille.

Mielenkiintoista on, että kuusi vuotta aiemmin Boris Jeltsinille oli esitetty vastaavanlainen kysymys. Edellisen presidentin vastaus Karjalan palauttamiseen oli täysin päinvastainen.

– Olen sitä mieltä, että Karjalan liittäminen oli ilman muuta Stalinin aggressiivista totalitarismista politiikkaa. Emmekä Suomen presidentin kanssa voi sallia sellaista, Jeltsin sanoi vuonna 1996.

Katso Parikan kysymys ja Putinin vastaus yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat