Mainos

Putin: Venäjän koneet lentävät Itämerellä tunnistuslaitteet päällä

Venäjän ilmavoimien koneet lentävät Itämeren alueella jatkossa transponderit eli tunnistuslaitteet päälle kytkettynä. Asiasta kertoi Venäjän presidentti Vladimir Putin. Uutistoimisto BNS perustaa uutisensa venäläisen uutistoimiston Interfaxin tietoihin.

Tämä kuitenkin tarkoittaisi, että Venäjän on täytynyt tehdä hankintoja, koska viime kesänä ainakin ruotsalaistiedon mukaan Venäjän asevoimilla transponderit ovat käytössä vain kuljetus-, ei taistelukoneissa. 

Tuolloin asiasta tviittasi Wiseman-lempinimellä tunnettu Ruotsin ilmavoimien majuri ja aktiivinen turvallisuuspolitiikan keskustelija Carl Bergqvist. Hänen mukaansa taistelukoneet käyttävät Venäjän asevoimien omaa järjestelmää, eivät siviilijärjestelmissä näkyviä transpondereita. 

STT ei saanut tilanteeseen vahvistusta Suomesta. 

Putin: Nato torjui presidentti Niinistön ehdotuksen 

Vladimir Putin kertoi Venäjän puolustusministeriön tutkineen transpondereiden päällä pitämistä. 

– Se (transponderit päälle kytkettynä lentäminen) ei ole yksinkertaista teknisten seikkojen takia. Olen kuitenkin ohjeistanut puolustusministeriä tutkimaan, onko se mahdollista vaarantamatta turvallisuutta. Puolustusministeriö on löytänyt keinon, Putin sanoi. 

Putin viittasi puhuessaan esitykseen Itämeren turvallisuudesta. Esityksessä muun muassa ehdotettiin, että kaikkien sotakoneiden pitäisi lentää Itämerellä transponderit päälle kytkettynä. 

– Nato torjui ehdotuksen. He sanoivat torjuneensa Putinin ehdotuksen, mutta Putin ei ole osallisena tässä. He torjuivat Suomen presidentin Sauli Niinistön ehdotuksen, Putin sanoi Sotshissa. 

"Naton hävittäjät eivät lennä pimeinä Euroopassa" 

STT pyysi kesällä Natolta lausuntoa Itämeren lentoturvallisuudesta ja pimeänä lentämisestä. 

Nato kertoi tuolloin STT:lle antamassaan lausunnossa, että Naton tehtävissä hävittäjät eivät lennä pimeinä Euroopassa. Sama koskee sotilasliiton omia Awacs-tutkakoneita. Lausunnossa ei kuitenkaan otettu kantaa yksittäisten Nato-maiden omaan lentotoimintaan. 

Putin sanoi viime kesänä Kultarannassa, että Nato-maiden koneita lentää pimeinä Itämerellä kaksi kertaa niin paljon kuin venäläiskoneita. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.