Putin: USA yrittää houkutella meidät sotaan – "He huijasivat ja johtivat meitä harhaan"

Vuosisatojen historia ja Putinin mieli – kolme syytä, miksi Venäjä on niin kiinnostunut Ukrainasta 3:31
Vuosisatojen historia ja Putinin mieli – kolme syytä, miksi Venäjä on niin kiinnostunut Ukrainasta 220122 1543617

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Yhdysvallat yrittää tahallaan luoda tilanteen, jossa Venäjä houkutellaan aseelliseen konfliktiin, kertovat muun muassa Reuters ja CNN.

Reutersin mukaan kyse oli Putinin ensimmäisestä suorasta kommentista Ukrainaan kriisiin liittyen peräti kuuteen viikkoon.

– Jo nyt on täysin selvää, että Venäjälle tärkeitä huolia ei ole huomioitu, Putin totesi Reutersin mukaan tavatessaan Unkarin pääministerin ja useita Naton johtajia.

Putin nosti erikseen erikseen esille niin Venäjän rajoille sijoitetut asejärjestelmät kuin Naton läsnäolon Euroopassa, jonka presidentti haluaa palauttaa vuoden 1997 tasolle.

Ukrainaa Yhdysvallat käyttää "työkaluna" Naton operaatioiden tekemiselle, Putin katsoo. Hänen mukaansa Yhdysvallat pyrkii saamaan Euroopan maat määräämään pakotteita Venäjälle ja houkuttelemaan Ukrainan Natoon.

Putin myös väitti, että Nato on luvannut Venäjälle, ettei se laajennu "tuumaakaan itään".

– He sanoivat yhtä ja tekivät toista. Kuten sanonta kuuluu, he huijasivat ja johtivat meitä harhaan, Putin arvioi.

Lehdistötilaisuudessa Putin kuvaili mahdollista konfliktia, jossa Ukrainasta on tullut Naton jäsen. Tuolloin Ukraina voisi yrittää hyökätä Krimin niemimaalle, jonka Venäjä valloitti vuonna 2014, Putin uskoo.

– Kuvitellaanpa, että Ukraina on Naton jäsen ja aloittaa tällaisen sotilasoperaation. Pitäisikö meidän lähteä sotaan Natoa vastaan? Onko kukaan ajatellut tätä? Ilmeisesti ei, Putin vastasi kysymykseensä.

Venäjällä on noin 100 000 sotilasta Ukrainan rajan läheisyydessä, Reuters kirjoittaa. Useat länsimaat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Venäjä saattaa hyökätä.

Venäjän mukaan se ei aio hyökätä, mutta se on kertonut voivansa ryhtyä määrittelemättömiin sotilastoimiin, jos sen turvatakuisiin ei suostuta.

– Toivon, että me lopulta löydämme ratkaisun, joskaan se ei tule olemaan helppo ja tiedämme sen. Mutta millainen ratkaisu se on, niin sitä en ole vielä valmis sanomaan tänään, Putin totesi.

Lue myös:

    Uusimmat