Putin tekee ensimmäisen ulkomaanmatkansa pidätysmääräyksen jälkeen – tässä kohde

Putin kiertää myös muita maita, jotka eivät ole kansainvälisen rikostuomioistuimen antaman pidätysmääräyksen piirissä. Ensi viikolla Putin on määrä nähdä Kiinassa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on kerrottu tekevän tiettävästi ensimmäisen ulkomaanvierailunsa hänestä maaliskuussa annetun kansainvälisen pidätysmääräyksen jälkeen. Putinin matka suuntautuu Keski-Aasian Kirgisiaan, maan presidentin Sadyr Zhaparovin esikunta on kertonut.

Kirgisia ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) antaman pidätysmääräyksen piirissä.

Venäjän Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan jälkeen harvakseltaan matkustelleen Putinin on kerrottu osallistuvan Kirgisiassa muun muassa Kantissa sijaitsevan Venäjän ilmavoimien tukikohdan 20-vuotisjuhlallisuuksiin. Venäjän presidentin on määrä osallistua myös perjantaina kokoontuvaan entisten neuvostotasavaltojen IVY-huippukokoukseen.

IVY-kokouksesta on ilmoittanut jättäytyvänsä pois Armenian presidentti Nikol Pashinjan, joka kertoi olevansa estynyt "useista syistä". Armenia on katsonut, että Azerbaidzhanin onnistui vallata Vuoristo-Karabah syyskuussa osin siksi, ettei Venäjä ryhtynyt toimiin sen estämiseksi. Armenia puolestaan suututti Venäjän lokakuun alussa, kun se ratifioi ICC:n perustamisasiakirjan, minkä myötä Putinin pidätysmääräys on voimassa Armeniassa.

Ensi viikolla Putinin on määrä matkustaa myös Kiinaan, jossa hän osallistuu Kiinan Vyö ja tie -hankkeen 10-vuotisjuhlallisuuksiin. Putinista annettu pidätysmääräys ei päde myöskään Kiinassa.

Lue myös:

    Uusimmat