Mainos

Putin: Suomen turvallisuuden paras tae on liittoutumattomuus

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielestä Suomen turvallisuuden paras tae on maan säilyminen sotilaallisesti liittoutumattomana.

Vladimir Putin sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Sauli Niinistön kanssa Moskovassa illalla, että Venäjän on reagoitava heti rajanaapurista tulevaan uhkaan. Putinin mukaan Venäjän puolustuspolitiikka on rakennettava niin, että tuo mahdollinen uhka hallitaan.

– Nato lähestyy meidän rajojamme, me emme lähesty sitä, Putin tiivisti. 

Putinin mukaan Venäjä seuraa tilannetta tarkasti. Hän ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan halua ylidramatisoida Naton laajentumisen uhkaa. Putinin mukaan Venäjää huolestuttavat enemmän muut asiat kuten ohjustentorjuntakapasiteetin rakentaminen. 

Putin ei nostanut Suomen asemaa esiin omasta aloitteestaan

Suomen asema ei noussut esiin Putinin omasta aloitteesta vaan vastauksena suomalaistoimittajan kysymykseen. 

Kysymykseen Ukrainasta ja vaikeuksissa olevasta Minskin sopimuksesta Putin totesi, että Venäjä kunnioittaa sopimusta ja on vaikuttanut omalta osaltaan Donetskin ja Luhanskin "tasavaltoihin" Itä-Ukrainassa Minskin sopimuksen toteuttamisen puolesta. 

– Ette ole voineet olla huomaamatta, että heidän näkökannoissaan paljon on muuttunut. He ovat valmiita neuvottelemaan kaikista sopimuksen kohdista, Putin totesi ja esitti sen jälkeen vastakysymyksen.  
– Jääkiekkotermein voisin nyt palauttaa kiekon teille. Mikseivät kumppanimme Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa ole tehneet kaikkea voitavaansa, jotta Kiovan vallanpitäjät täyttäisivät Minskin sopimuksen kohdat, hän kysyi.

Niinistö tervehti venäjäksi, Putin vastaisi suomeksi  

Lehdistötilaisuus ja tapaamisen alku olivat hyvin eritahtisia Putinin käsitellessä laveasti Suomen ja Venäjän kahdenvälisiä suhteita ja taloussuhteiden heikkenemistä höystäen puhettaan runsailla tilastotiedoilla.

Niinistö sen sijaan tarttui aina ensin Ukrainaan ja kansainvälisen suhteiden kriisiin ja muistutti niiden olevan osasyy myös Putinin mainitsemiin talousongelmiin.

– Minä olen eniten huolestunut tietysti tästä tilanteesta, joka Krimillä ja Ukrainassa vallitsee, ja erityisesti siitä, että Minskin rauhansopimus ei tunnu etenevän. Sillä on ollut vakava vaikutus Venäjän ja Euroopan unionin suhteisiin. Ja sitä kautta se on tietysti vaikuttanut tähän kuvaamaanne kaupankäynnin ja taloudellisen yhteistyön tason alentumiseen, Niinistö sanoi tapaamisen alkajaiskuvia otettaessa. 

Niinistö sanoi presidenttien ollen yhtä mieltä siitä, että kaikkien tulisi ponnistella sen eteen, että Ukrainassa saavutetaan rauhantila ja että Venäjän ja lännen välistä jännitettä saataisiin lievenemään. Myös Etyjin toiminnalle sekä Putin että Niinistö muistivat puheenvuoroissaan antaa arvoa. 

Erilaisista painotuksista huolimatta Niinistö ja Putin kiittelivät toisiaan parin tunnin tapaamisen ja sitä seuranneen pikaisen illallisen jälkeen avoimesta ja antoisasta keskustelusta. Jäätä murrettiin heti alkajaisiksi muutamilla kohteliaisuuksilla vieraalla kielellä.  

– Ja tozhe otshen rad vas vidit (”Olen myös hyvin iloinen teidän tapaamisestanne”), Niinistö sanoi saavuttuaan Putinin maaseutuasunnolle Moskovan liepeillä.   

– Kiitoksia, Putin vastasi suomeksi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.