Mainos

MTV seurasi: Näin Putin ja Niinistö summasivat tapaamisensa antia

Presidenttien tapaaminen Moskovan alueella sijaitsevassa Putinin maaseuturesidenssissä kesti lopulta yli kaksi tuntia. 

Putin halusi etukäteen puhua Suomen ja Venäjän kauppasuhteista, mutta presidentti Niinistö halusi pitää huomion Ukrainan kriisissä, sillä "se vaikuttaa kauppasuhteisiin".

MTV seuraa ja kääntää alla presidenttien tiedotustilaisuudesta oleelliset kohdat:

*Putin sanoo, että keskustelut Suomen presidentin kanssa on käyty rakentavassa hengessä. Putin puhuu hyvästä naapurihengestä ja keskinäisistä yhteyksistä. Putin sanoo, että erityistä huomiota on tänään osoitettu talouskysymyksille, kuten taloudelliselle yhteistyölle, jonka volyymi on noussut vuosien saatossa. Vuonna 2014 kauppavaihto on kuitenkin supistunut, Putin muistuttaa. Hänen mukaansa Niinistön kanssa on yrittetty löytää ratkaisua, jotta kauppasuhteet saataisiin nousuun.

*Tyypilliseen tapaansa Putin luettelee talouslukuja ja numerofaktaa. Putinin mukaan presidentit ovat keskustelleet monista hankkeista, kuten ydinvoimalan rakentamisesta. Putinin mukaan Venäjä tietää Suomen eduskunnan päätöksistä ja myös kaupallisten toimijoiden kiinnostuksesta. Putinin mukaan Venäjä on jo aloittanut hankkeen rahoituksen noin 1 miljardilla. Laivanrakennuksessa yhteistyö jatkuu, Putin toteaa. 

*Putin hehkuttaa alueiden välistä yhteistyötä, rajatoimintaa ja maiden väliselle matkailua ja turismia. Putin muistuttaa, että venäläiset tekevät yli 30 % Suomeen suuntautuvista matkoista. 

*Putinin mukaan päähuomio kansainvälisissä asioissa on ollut Ukrainassa. Hänen mukaansa Minskin sopimuksen noudamminen on Venäjälle tärkeää. Etyjin valvonnalla on suuri merkitys. Putin kiittää Suomen presidenttiä ja suomalaisia kumppaneita avoimesta keskustelusta.

*Sauli Niinistön mukaan presidentit kävivät pitkiä keskusteluja myös siitä, että globaali rauhan tila ei vallitse Euroopassa. Presidentit olivat Niinistön mukaan yhtä mieltä siitä, että Minskin sopimuksen eteneminen ja huolellinen täytäntöönpano on nyt tärkeää. Niinistö sanoo olleensa tyytyväinen kuullessaan, että kontaktiryhmän ja työryhmien työ on jatkunut.

*Niinistön mukaan Suomi on ollut aktiivinen ja panostanut ehkä eniten Etyjin toimintaan Ukrainassa. Niinistö sanoo, että kaikkien tulee ponnistella vahvasti, että Ukrainaan saataisiin rauha ja Venäjän ja lännen välinen jännite lievenisi. 

*Niinistön mukaan kansainvälisellä tilanteella on ollut selvä vaikutus Suomen ja Venäjän kaupankäynnille. Presidentit puhuivat myös laajoista suhteista maiden välillä, kuten vireillä olevasta ydinvoimahankkeesta. Suomen eduskunta on antanut hyväksyntänsä ja asia on nyt yhtiöiden käsissä, Niinistö sanoo. 

*Presidentin huomasivat myös, että suomalaisten ja venäläisten yhteydenpito jatkuu edelleen aktiivisesti poliittisesta tilanteesta huolimatta. 

*Niinistö haluaa muistuttaa, että kaikki ei ole toivotonta. Hänen mukaansa suuret maat ovat kyenneet käymään Syyriassa, Irakissa ja Isisin osalta hyvin rakentavaa vuoropuhelua. Se on meille pienenä maana rohkaisevaa. 

Ilta-Sanomat kysyy, miksi Venäjä ei ole käyttänyt täysin valtaansa, jotta Minskin rauhansopimus pantaisiin toteen. 

Putin: Jos joku ei tyydyttäisi meitä Minskin sopimuksessa, emme olisi koskaan allekirjoittaneet sitä. Putin korostaa Donestkin ja Luhanskin roolia ja aseman muuttumista kriisin aikana. Putin toteaa, että Ukrainan perustuslain pitäisi muuttua ja alueille pitäisi antaa itsehallinto. Ukrainassa pitäisi myös hyväksyä laki, joka koskee Donetskin ja Luhanskin tiettyjen henkilöiden armahtamista. Putin peräänkuuluttaa lisää valtaa alueille. 

Putin kysyy, miksi EU ja USA eivät käytä itse kaikkia mahdollisuuksia ja arvovaltaa, että Ukrainan tilanne muuttuisi ja Ukrainan hallinnon toiminta muuttuisi. Minskin sopimuksessa on mainittu, että Donetskin ja Luhanskin tilanne pitäisi ratkaista sovussa. 

Venäläistoimittaja kysyy tarkentavasti Minskin sopimuksesta, jota tunnutaan rikkovan koko ajan. Onko sopimus elossa?

Putinin mukaan se on paras mahdollinen vaihtoehto, joten sitä pitää seurata. 

Toimittajan jatkokysymys: Poroshenko väittää Venäjän maksaneen Janukovitshille, että Ukraina ei solmisi sopimusta EU:n kanssa.

Putinin mukaan on valitettavaa, että sellaisia väitteitä liikkuu. Putin: Jos sitä pidetään lahjuksena, niin lahjuksena pitäisi pitää myös muiden luotonantajien ja rahjoittajien rahoja, mm.Yhdysvaltojen rahoja. 

Yle kysyy Naton ja Venäjän kiihtyvästä asevarustelusta Itämerellä. Mitä Putin vastaa tähän?

Putinin mukaan Suomen turvallisuuden takuu on sen neutraalius. Kun rajallamme olevasta valtiosta tulee uhka, Venäjän pitää reagoida siihen, Putin toteaa. Putinin mukaan Nato lähenee Venäjän rajoja, eikä Venäjä liiku minnekään. Putin ei kuitenkaan sanojensa mukaan halua dramatisoida asiaa. Mutta tällä hetkellä hän ei näe mitään sellaista, joka voisi aiheuttaa erityistä huolta. Venäjää huolestuttavat erityisesti muut asiat, kuten ohjustentorjuntajärjestelmän kapasiteetin kasvu. 

Venäläistoimittaja kysyy hiipuvasta kaupankäynnistä presidenteiltä.

Ninistön mukaan talous molemmissa maissa on taantunut ja Ukrainan kriisin vuoksi asetetut pakotteet ja vastapakotteet ovat myös osaltaan taannuttaneet kauppaa. Niinistö sanoo, että molemmat osapuolet toivovat Ukrainan kriisin ratkeavan ja että talous saataisiin taas nousuun.

Putin sanoo olevansa täysin samaa mieltä. Hän kuitenkin nostaa esiin myös Venäjän vientituotteiden hinnan laskun kansainvälisillä markkinoilla. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.