Putin on saapunut Kiinaan – tämä ohjelmasta tiedetään

Millaista ystävyyttä Venäjä Kiinalta kaipaa - ja mitä saa? 9:32
Putin ja Xi tapasivat myös maaliskuussa – näin Kiinan ja Venäjän suhteita arvioitiin tuolloin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on saapunut vierailulleen Kiinaan.

AFP:n paikalla olleen toimittajan mukaan Putinin kone laskeutui lentokentälle Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin varhain tiistaina Suomen aikaa.

Kreml ei kertonut tarkemmin, mistä asioista Putin ja Xi Jinping keskustelevat tapaamisessaan.

Kyseessä on Putinin ensimmäinen suurvaltavierailu hyökkäyssodan alettua Ukrainassa helmikuussa 2022.

Vierailullaan Putinin on tarkoitus tavata Kiinan presidentti Xi Jinping ja vahvistaa Venäjän ja Kiinan välisiä suhteita.

Kremlin mukaan johtajien on määrä kiinnittää keskusteluissa "erityistä huomiota kansainvälisiin ja alueellisiin kysymyksiin". Kreml ei tarkentanut asiaa tämän enempää tiedotteessaan.

Lavrov saapui jo manantaina

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapui Pekingiin jo maanantaina.

Vierailullaan Putinin on tarkoitus tavata Kiinan presidentti Xi Jinping. Kremlin mukaan johtajien on määrä kiinnittää keskusteluissa erityistä huomiota kansainvälisiin ja alueellisiin kysymyksiin, mutta hallinto ei tarkentanut asiaa tämän enempää.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapui Pekingiin jo maanantaina.

Putin tapaa Xin "uuden silkkitien" foorumissa

Putin osallistuu Pekingissä tänään alkavaan kaksipäiväiseen Vyö ja tie -foorumiin, johon on määrä osallistua edustajia yhteensä 130 maasta.

Foorumi järjestetään kymmenvuotiaan Kiinan Vyö ja tie -hankkeen kunniaksi, joka tunnetaan myös nimellä uusi silkkitie.

Venäjän mukaan Putinin ja Xin on määrä keskustella kyseisen foorumin yhteydessä huomenna keskiviikkona.

Putin on poistunut Venäjältä vain muutamia kertoja Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainaan. Kansainvälisen pidätysmääräyksen vuoksi Putin pystyy vierailemaan ulkomailla vain rajoitetusti. Kiina ei kuitenkaan ole Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) antaman pidätysmääräyksen piirissä.

Maailman katseet Israelissa ja Gazassa

Foorumin alkaessa maailman katseet ovat kääntyneinä uudelleen leimahtaneeseen konfliktiin Israelissa.

Kiina on tuominnut Israelin kostoiskut Gazaan "itsepuolustuksen ylittävinä" toimina ja vaatinut Israelia lopettamaan kaikkien Gazan asukkaiden rankaisemisen äärijärjestö Hamasin yllätyshyökkäyksestä lauantaina 7. lokakuuta.

Länsimaat ovat kuitenkin arvostelleet Kiinaa siitä, ettei se ole nimennyt Hamasia Israelin ja Gazan konfliktia koskevissa lausunnoissaan.

Venäjä puolestaan on kehottanut osapuolia tulitaukoon Israelin ja Gazan konfliktissa. Kremlin edustajan mukaan osapuolten on lopetettava taistelut ja haettava poliittista ratkaisua.

Lue myös:

    Uusimmat