Putin ja Niinistö löysivät myös yhden erimielisyyden aiheen: "En ole aivan samaa mieltä kanssanne"

Niinistön ja Putinin yhteinen tiedotustilaisuus sujui varsin yksimielisissä merkeissä. Yksi selkeä kantaero kuitenkin löytyi, kun Putinilta kysyttiin kantaa Yhdysvaltojen suunnittelemiin uusiin Venäjä-pakotteisiin.

Putinin mielestä Yhdysvaltojen kaavailemia sanktioita ei voida hyväksyä, sillä hänen mukaansa siinä kansallista lainsäädöntöä pyritään soveltamaan maailmanlaajuisesti. Tämä rikkoo hänen mukaansa kansainvälistä oikeutta.

Hän myös antoi ymmärtää, että Venäjä tulee vastaamaan sanktiohin jollakin tavalla, johonkin aikana, riippuen millaiset sanktiot päätettäväksi tulevat.

Niinistö totesi, ettei ole aivan samaa mieltä siitä, että kyse olisi sanktioiden asettamisesta tai USA:n lakien noudattamisesta.

– Kyllä kai taustaksi on nimenomaan nimetty epäillyt Yhdysvaltain vaaliprosessissa, ja sen vuoksi Yhdysvallat on esittämässä sanktioita, Niinistö totesi.

– Mutta kuten totesitte, tästä on herännyt Euroopassakin vilkasta keskustelua. Se ei ole mitenkään helppo tai kivuton asia Euroopalle, ja sen vuoksi käynnistetään keskinäiset keskustelut EU:n ja Yhdysvaltojen välillä, hän kuitenkin totesi.

Sanktioilla olisi Niinistön mukaan välittömiä vaikutuksia muuallekin kuin Venäjälle, minkä takia EU:kin on aktiivinen.

Niinistö totesi myös, ettei näe Suomen yhteistyötä niin EU:n, Yhdysvaltojen kuin Venäjän välillä tasapainoiluna. Hänen mukaansa suhteita rakennetaan eri suuntiin, ja ymmärrys eri maiden välillä olisi tarpeen myös maailmanlaajuisesti, mitä Putin kuunteli myhäillen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja