Putinin ehdotus: vuosi jatkoaikaa Venäjän ja USA:n ydinaseita rajoittavalle sopimukselle

13:59
Viime syksynä presidentti Donald Trump paljasti, että Yhdysvalloilla on ydinaseita Turkissa – tällainen merkitys möläytyksellä on (1)

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdottaa yhden vuoden jatkoa Venäjän ja USA:n ydinaseita rajoittavalle Uusi Start -sopimukselle.

Sopimus koskee strategisten mannertenvälisten ydinohjusten määrää ja valvontaa. Putin ehdottaa nykysopimuksen jatkamista ainakin vuodella ja ilman mitään ehtoja, mikä tarjoaisi mahdollisuuden jatkaa neuvotteluja sopimuksen sisällöstä.

Putin esitteli ehdotuksensa turvallisuusneuvostonsa kokouksessa, kerrotaan Kremlin lausunnossa.

Uusi Start on viimeinen voimassa oleva ydinaseita rajoittava sopimus.

Neuvotteluja myös Helsingissä

Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat ovat neuvotelleet sopimuksen jatkosta ainakin Wienissä ja Helsingissä.

Yhdysvaltain presidentin asevalvonnan erityisedustaja Marshall Billingslea ja Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov tapasivat Helsingissä neuvotteluissa aiemmin tässä kuussa.

– Merkittävin ulottuvuus sopimuksessa ovat valvontajärjestelyt. Molemmilla osapuolilla on koko ajan tieto siitä, mihin käyttövalmiita ydinaseita on sijoiteltu ja millaisia määriä. Jos tällaista sopimusta ei enää ole, se merkitsee, ettei ole enää mitään virallista valvontamekanismia tai tiedonvälitysvelvollisuutta, tutkija Tapio Juntunen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta kuvaili STT:lle Helsingissä käytyjen neuvottelujen aikaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja