Purettavan Pöllölaakson sisuksista löytyi unohdettu aikakapseli – ”Hyödyllistä aineistoa”

Purettavan Pöllölaakson sisuksista löytyi historiallinen aikakapseli – MTV:n entinen päällikkö muistelee 15:02
Purettavan Pöllölaakson sisuksista löytyi historiallinen aikakapseli – MTV:n entinen päällikkö muistelee

Vanhan Pöllölaakson perustuskiveen muurattu aikakapseli kertoo historiasta.

MTV:n vanhojen toimitilojen eli vanhan Pöllölaakson purkutöiden lomasta löytyi harvinainen pala mediahistoriaa, kun purkutyöntekijät löysivät rakennusten raunioista aikakapselin 60-luvulta. 

Aikakapseli talletettiin entisen toimitilan muurauksen yhteydessä kesällä 1966 sisällään muun muassa muurauspäivän lähetyspäiväkirja ja edeltävän vuoden toimintakertomus. Muuraustakin seurannut MTV:n pitkäaikainen päällikkö Tauno Äijälä tunnistaa aikakapselin sisällön hyvinkin.

– Toimintakertomukset olivat aika perusteellisia siihen maailman aikaan. Kun oli pienempi yrityskin, kyllä kaikesta jouduttiin kertomaankin. Nämä ovat olleet hyödyllistä aineistoa sitten historiantutkimukselle, Äijälä kertoo. 

60-luvulla noin 180 työntekijän yritys oli jatkuvasti lopetusuhan alaisena. Mainostelevisiota vastustivat aikanaan muu lehdistö ja ministerit, eikä Yleisradionkaan ollut helppoa myöntää osuutta katseluajastaan. 

Yleisradiolla suuri rooli MTV:n historiassa

Yleisradion kietoutuu MTV:n historiaan monin tavoin, eikä kolmoskanavaakaan perustettu kuin vasta vuonna 1986. Ohjelmistotoimilupa jaettiin, kanavapaikkaa vuokrattiin ja Ylelle päätyi osa Maikkarin paljon parjatuista mainostuloista. Vuonna 1967 valmistunut toimitila Ilmalassa oli silloisen Mainos-TV:n ensimmäinen oma toimitalo.

– Ensiksihän sai 60-luvun alussa kyllä olla tupakkamainoksia. Sen jälkeen rajattiin, että sai näkyä vain käsi, että ei mitään nautintoa, vaan käsi jossain, jossa palaa tupakka. Ja 1971 ne sitten lopetettiin kokonaan, Äijälä muistelee vanhoja mainoksia.

Mainonta ja ohjelmatarjonta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta katselutottumukset eivät juurikaan. Maikkari tarjosi katseltavaa parikymmentä tuntia viikossa, mutta television äärelle istuttiin vuosikymmenet samaan aikaan iltatunteina aina 60-luvulta lähtien. 

– Myöhäislähetyksillä oli jo parhaimmillaan melkein 700 000 katsojaa. Nyt taas kun on kymmeniä tv-kanavia Suomessa nähtävissä, niin nyt 600 000 on jälleen hyvä luku, Äijälä huomauttaa. 

MTV muutti Ilmalasta Helsingin Konepajalle tämän vuoden alussa.

Lue myös:

    Uusimmat