Puolustusvoimat nosti sisäistä turvallisuustasoaan – tätä se tarkoittaa

Miksi poliisi ei kerro tarkemmin siihen kohdistuvasta turvallisuusuhasta? Rikostoimittajamme kertoo, miksi vaikeneminen lisää levottomuutta 7:10
Miksi poliisi ei kerro tarkemmin siihen kohdistuvasta turvallisuusuhasta? Rikostoimittajamme kertoo, miksi vaikeneminen lisää levottomuutta.

Suomen Puolustusvoimat on nostanutnostaneensa sisäistä turvallisuustasoaan. Taso on nostettu neliportaisella asteikolla alimmalta perustasolta seuraavalle tasolle.

Puolustusvoimista ei suoraan vastattu STT:lle, mistä turvallisuustason nosto johtuu tai onko kiristynyt tilanne Ukrainan rajalla korotuksen taustalla.

Viestintäjohtaja, eversti Torsti Astrén tyytyy toteamaan, ettei Suomeen kohdistu sotilaallista uhkaa.

– Tilanne Suomen lähialueilla on vakaa. Juuri tällä hetkellä Suomeen ei kohdistu suoranaista sotilaallista uhkaa, Astrén sanoo.

– Toimintaympäristömme muutokset ovat pitkäjänteisiä. Yksittäiset asiat eivät ohjaa turvallisuustasoja.

Myöskään väkivallan tai voimankäytön uhka varuskuntia tai henkilöstöä kohtaan ei ole noussut. Astrénin mukaan turvallisuustasoon tehtävät muutokset ovat osa normaalia toimintaa.

– Tämä tarkoittaa erilaisia operaatioturvallisuuden edistämiseen liittyvien toimenpiteiden toteuttamista esimerkiksi joukko-osastoissa, Astrén sanoi.

Hänen mukaansa toimenpiteet ovat pääosin turvallisuusluokiteltua tietoa, minkä vuoksi hän ei voinut avata niiden sisältöä tarkemmin.

Sotilaallinen valmius eri asia

Turvallisuustasojärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2017. Kaikkiaan järjestelmä kattaa neljä tasoa, joilla on jokaisella oma kirjainkoodinsa A–D.

Perustaso on A, ja korkein taso on D. Turvallisuustaso on nyt nostettu tasolle B. Tason korotukset eivät merkitse sotilaallisen valmiuden kohottamista, vaan sitä säädellään erillisellä järjestelmällä.

Viestintäjohtaja Astrénin mukaan turvallisuustason nosto tarkoittaa käytännössä "varsin pienimuotoisia toimenpiteitä".

Hän ei kommentoinut, milloin koko Puolustusvoimien turvallisuustasoa on viimeksi nostettu ja mille tasolle. Sen sijaan hän totesi, että tason muutoksia harjoitellaan säännöllisesti, ja esimerkiksi korona-aikana osa joukko-osastoista on toiminut korkeammalla turvallisuustasolla.

Nyt tehty turvallisuustason nosto ei kuitenkaan Astrénin mukaan liity mihinkään harjoitukseen. Myöskään viime päivinä uutisoitu poliisiin kohdistuva mahdollinen uhka ei liity korotukseen, Astrén sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat