MTV Uutisten tiedot: Rajavartiolaitos "hienosäätänyt" valmiustasoaan jo kaksi kertaa viikon sisällä

Rajavartiolaitoksen turvallisuustasoa on hienosäädetty viime viikolla ja tällä viikolla.

Puolustusvoimat on Ukrainan kriisin vuoksi nostanut valmiustasoaan, onko myös Rajavartiolaitos nostanut valmiustasoa?

– Näidenkin tapahtumien seurauksena Rajavartiolaitoksen turvallisuustasoa on arvioitu ja säädelty. Rajavartiolaitoksen turvallisuustasoa on hienosäädetty sekä viime, että tällä viikolla, kertoo everstiluutnantti, tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Mikko Lehmus Rajavartiolaitoksesta.

Lehmus kiistää, että muutoksia olisi tehty ainoastaan Ukrainan kriisin vuoksi.

– Ei suoranaisesti Ukrainan kriisin vuoksi vaan taustalla on kokonaisarvio, mitä tässä on ollut. Pandemian alusta saakka turvallisuustaso on ollut kohotettuna ja hienosäätöä on tehty kulloisenkin tarpeen mukaan. 

Liittyvätkö nämä tiedot Ukrainaan?

– Nämä ovat yksityiskohtia, mitä julkisuuteen ei kerrota. Muun muassa Puolustusvoimilta ja poliisilta tiedonvaihdossa saatuihin tietoihinviitaten on valmiustasoamme säädelty sen mukaan, mikä on kokonaisuutena hyväksi harkittu.

Lehmus kertoo, että viime viikolla turvallisuustasoa ja valmiutta säädeltiin poliisin kanssa tehdyn tietoja vaihdon perusteella.  

– Rajavartiolaitoksen turvallisuustasoja säädellään kokonaisuutena. Tarvittaessa tehdään hienosäätöä sen mukaan mitä yksiköiden tai toimipisteiden erityispiirteet edellyttävät, kertoo Lehmus.

Tilanne- ja riskianalyysikeskuksen mukaan Rajavartiolaitos on ollut koronan takia jo pidempään neliportaisen valmiusasteikon kakkostasolla. 

Kuinka nopeasti kolmostasolle voidaan siirtyä?

– Hyvin nopeasti pystytään valmiutta säätelemään. Ensimmäiset toimet tehdään tunneissa, toteaa Lehmus.

Juttua muokattu kello 21.23: Rajavartioston valmiusasteikko on neliportainen.

Lue myös:

    Uusimmat