Puolustusvoimain ex-komentaja: Ukrainan sodan panokset ovat kasvaneet – "Huolestuttava kehityskulku"

Venäjä iskenyt ohjuksilla ympäri Ukrainaa – miksi iskut tapahtuivat juuri nyt ja mitä niillä haetaan? 12:28
Jarmo Lindberg kertoo, mitä Venäjän iskut siviilikohteisiin tarkoittavat sodan kannalta.

Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg sanoo, että Ukrainan sodassa panokset ovat jälleen kasvaneet.

Aiemmin Venäjä nosti panoksia niin sanotuilla alueliitoksilla ja liikekannallepanolla. Nyt oli Ukrainan vuoro korottaa panoksia, kun maa todennäköisesti iski Kertshinsalmen sillalle, joka yhdistää Krimin niemimaan ja Venäjän.

Myös Venäjän tämänpäiväiset iskut nostavat sodan panoksia. Ohjukset vaurioittivat energia-, vesi- ja muita siviilikohteita. Moni kaupunki onkin ollut sähköttä ja vedettä.

Ukrainan mukaan ainakin kymmenen ihmistä kuoli aamun iskuissa ja noin 60 on loukkaantunut.

– Kun isku tehtiin näin kriittiseen venäläiseen infrastruktuuriin (Kertshinsalmen siltaan), niin Venäjä päätti vastata vähintään samalla mitalla siviili-infrastruktuuriin. Aika huolestuttava kehityskulku, jos puolin ja toisin lähdetään siviilikohteita tuhoamaan, Lindberg sanoo.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Kiovan ohjusisku tallentui BBC:n suoraan lähetykseen 0:27
Kiovan ohjusisku tallentui BBC:n suoraan lähetykseen.

Lindbergin mukaan Kertshinsalmen silta on ollut Venäjälle tärkeä, sillä se on liittänyt suoraan Krimin Venäjään. Krimiä on myös pystytty sotilaallisesti tukemaan sillan kautta.

– Nyt Ukrainan todennäköisesti tekemä siltaisku nostaa panoksia, ja tämä sitä ei ainakaan vähennä, että Ukrainaan on isketty pitkän kantaman risteilyohjuksilla.

"Nyt he katsovat sen oikeutetuksi"

Venäjä on menestynyt sodassa viime aikoina erittäin huonosti. Ukrainan vastahyökkäykset ovat purreet niin koillisessa ja idässä kuin etelässä Hersonissa.

Lindbergin mukaan Venäjällä on nyt paineita tehdä avauksia ja päästä etenemään. Tämä ei saata kuitenkaan onnistua, kun liikekannallepano takkuaa.

– Jos kohtuullisen hitaan mobilisaation vuoksi on vaikea saada otetta sodasta, niin tämä on tietysti yksi tapa iskeä siviilikohteisiin. Nyt he katsovat sen oikeutetuksi, koska myös heidän siviili-infrastruktuuriinsa juuri iskettiin.

Valtava räjähdys tallentui autoilijan kameraan Kiovassa 0:14
Valtava räjähdys tallentui autoilijan kameraan Kiovassa.

Lue myös:

    Uusimmat