Puolustusministeri Kaikkonen MTV Uutisille: "Uusi lainsäädäntö nostaa hämäräkauppojen kynnystä"

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan tiedustelulaista on ollut hyötyä erityisesti strategisten kiinteistöjen kohdalla.

Tiedustelulaista puhuttiin myös Uutisextrassa viime lauantaina. Supon päällikkö Antti Pelttari kertoi, että vieraat valtiot ovat pyrkineet hankkimaan kansallista turvallisuutta vaarantavia omistuksia Suomesta. Katso koko haastattelu!

Suojelupoliisin päällikkö konfliktialueilta palaavista suomalaisista MTV:lle:"Muodostavat terrorismiuhan" 10:16

Lakien avulla voidaan ennakkotarkistaa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien strategisten kiinteistöjen ostajien taustoja.

– Jos on syytä epäillä ongelmia kansalliselle turvallisuudelle, voidaan koko kauppa jopa koko kieltää. Jos lupa myönnetään ja myöhemmin ilmenee riski kansalalliselle turvallisuudelle, asiaan voidaan palata ja jopa pakkolunastaa näitä kiinteistöjä, toteaa Antti Kaikkonen MTV Uutisten haastattelussa.

Kaikkosen mukaan yhtään kauppaa ei ole kuitenkaan vielä estetty.

– Tähän saakka mitään erityistä dramatiikkaa ei ole ja lupia on voinut myöntää. Muutamia yksittäisiä tapauksia pidetään seurannassa, mutta ei ole esiintynyt merkittäviä riskejä kansalliselle turvallisuudelle.

Laki saattaa nostaa kynnystä

Puolustusministerin mukaan lailla saattaa myös olla ennaltaehkäisevä vaikutus.

– Se saattaa hyvinkin muodostaa kynnystä, kun tietää että täytyy käydä tarkan seulan läpi, että saa kaupat tehtyä, Kaikkonen toteaa.

Suojelupoliisin päällikköAntti Pelttari sanoi lauantaina MTV Uutisextrassa, ettäuusi tiedustelulainsäädäntö on osoittanut tarpeellisuutensa ja auttanut tiedonhankinnassa.

– Olemme saaneet uusilla keinoilla tietoa esimerkiksi vieraan valtion vaikutustoiminnasta eli jos pyritään hankkimaan tiettyjä omistuksia Suomesta. Omistukset voivat olla vaikkapa yrityksiä tai kiinteistöjä, sanoi Pelttari.   

Myös puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kertoi sunnuntaina MTV Uutisille olevansa samaa mieltä suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin kanssa siitä, että uusi tiedustelulaki on jo osoittanut tarpeellisuutensa tiedustelutiedon hankkimisessa.

Lue myös:

    Uusimmat