Puolustuksen paljastus Hyvinkään ampujasta: Persoonallisuus lapsen tasolla

Hyvinkään ampumisen myöntäneen Eero Hiltusen persoonallisuuden kehitys on jäänyt ikäistään varhaisemmalle tasolle, todetaan hänelle tehdyn mielentilatutkimuksen tuloksissa.

Puolustusasianajaja Olli Etelämäki kertoi loppulausunnon yhteydessä pääkohtia siitä, mitä useita kuukausia kestäneessä mielentilatutkimuksessa saatiin Hiltusen persoonasta selville.

Mielentilatutkimuksen mukaan Hiltusen persoonallisuuden rakenne on ikäisekseen kypsymätön. Hänen murrosikänsä kehitys on viivästynyt, eikä hänellä ole riittäviä keinoja käsitellä hankalia tunteita.

Yllykkeiden hallinta on ollut puutteellista, ja hänellä on esiintynyt todellisuuden tajun pettämistä.

Hänellä on ollut pakko-oireinen häiriö. Hän on ajatellut tappamista pakonomaisesti.

- Mielestäni nämä [mielenterveydelliset asiat] ovat erittäinkin varteenotettavia teon kokonaisarvioinnin kannalta, Etelämäki huomautti oikeudessa.

Aiemmin julkisuuteen on kerrottu ainoastaan se, että Hiltunen todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeiseksi.

"Viha vie Hiltusta"

Syyttäjä vaatii Hiltuselle elinkautista rangaistusta murhista ja murhan yrityksistä, mutta puolustuksen mielestä oikea nimike on tappo.

Hiltusella ei ollut mitään suunnitelmia tästä, mitä tapahtuu ampumisen jälkeen, hänen asianajajansa huomautti loppulausunnossaan.

- Jos ajatellaan isompia päätöksiä, joita ihminen tekee, kyllä niihin kuuluu yön yli nukkuminen tai jonkinlainen pitkäaikaisempi harkinta, Etelämäki toteaa.

Henkirikoksissa ja niiden yrityksissä ei ole kyse vakaasta harkinnasta, puolustus painotti.

- Viha vie Hiltusta. Jonkinlainen häpeäraivo.

"Toiminta holtitonta"

Etelämäki korosti, miten holtitonta Hiltusen toiminta on ollut. Patruunoita ja osa aseista jäi matkalle. Farkut hän heitti tienposkeen.

- Itselleni se kertoo, ettei siinä hyvin tarkkaan suunnitella, vaan asiat vain etenevät.

- Lipastaminen on ollut hyvin huolimatonta. Panokset lentelevät sinne katolle. Jos hän olisi "tyvenin mielin" toiminut, hän olisi pystynyt lipastamaan panokset sinne lippaisiin.

Puolustus myös vetosi, että oikeus käyttäisi Hiltuseen alennettua rangaistusasteikkoa, vaikka teko todettaisiinkin murhaksi. Tuolloin teosta annettava rangaistus olisi tapon maksimirangaistuksen tasolla.

Hiltusen mielenterveyden ongelmat antaisivat tähän hyvän syy, vaikka hänet on raportissa katsottukin syyntakeiseksi.

- Oikeasti hän ei ole ollut 18-vuotiaan tasolla. Hän on ollut tosiasiallisesti lapsen tasolla.

Syyttäjä ei hyväksy puolustuksen pyyntöä käyttää alennettua rangaistusasteikkoa.

- Hiltunen on ollut 18-vuotias, kun tämä teko on tapahtunut. Eli kyllä siitä on lähdettävä. Jos käräjäoikeus taas katsoo, että kyse on tapoista, rangaistus täytyy olla maksimissa, sanoi kihlakunnansyyttäjä Eeva-Liisa Olkinuora oikeudessa.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa asiassa 28. helmikuuta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat