Tämän saaristolaisleivän leipominen on yllättävän helppoa! Kaikista helpointa on tehdä leipä pitkulaiseen vuokaan tai isoihin muffinivuokiin. Kuitupitoinen leipä sisältää paljon tummia jauhoja, puolukkaa ja kaljamaltaita.
2 kpl pitkulaisessa vuoassa tai 24 sämpylää
- 6 dl piimää, kaljaa tai olutta
- 2 dl puolukkasurvosta
- 2 dl kaljamaltaita
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 1½ dl siirappia
- 1 rkl fenkolia, anista tai kuminaa
- 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
- 4 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
- 4 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja
- 4 dl Myllyn Paras Puolikarkeita Vehnäjauhoja
Lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää siihen maltaat ja puolukkasurvos. Anna olla hetki, kunnes seos on kädenlämpöistä, liuota silloin joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, mausteet ja jauhoja.
Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
Tee sämpylämuffineja isoissa muffinivuoissa. Jaa taikina muffinivuokiin, esim. silikonisiin tai foliovuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia muffinikolojen koosta riippuen.
Vinkki: Voit tehdä samalla ohjeella leipää: Jaa taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan tai silikoni- tai teflonvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy