Puoluebarometri: Myönteisimmin suhtaudutaan vihreisiin ja SDP:hen – opposition suoritus silti kansalaisten mukaan Sipilän hallitusta heikompi

SDP ja vihreät avasivat vaalikampanjansa 1:53
SDP ja vihreät avasivat vaalikampanjansa tammikuussa.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin Vihreään liittoon, kertoo Kantar TNS Oy:n tuore puoluebarometri. Tyytyväisyys sekä hallitukseen että oppositioon on aiempaa hieman suurempaa.

45 prosenttia suhtautuu Vihreään liittoon tällä hetkellä erittäin tai melko myönteisesti. Sosialidemokraatit saavat kansalta lähes yhtä lämpimän vastaanoton 42 prosentilla.

35 prosentin käsitys kokoomuksesta on vähintään melko positiivinen. 34 prosentilla on vastaavia ajatuksia keskustasta. Melkein yhtä moni eli 32 prosenttia ajattelee vasemmistoliitosta myönteisesti.

Perussuomalaiset herättää suurista puolueista tällä hetkellä vähiten positiivisia ajatuksia suomalaisissa. Käsitys perussuomalaisista on myönteinen 24 prosentilla. Puolueeseen suhtaudutaan kuitenkin kuusi prosenttiyksikköä positiivisemmin kuin vajaat puoli vuotta sitten, lokakuussa 2018.

Myös positiivinen suhtautuminen vihreisiin on kasvanut kolmella prosenttiyksiköllä. Suomalaisten näkemykset vasemmistoliitosta puolestaan ovat hieman kielteisemmät kuin viime syksynä, ero on viisi prosenttiyksikköä. Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n osalta tilanne on käytännössä muuttumaton.

Eduskuntavaaleissa äänestäminen on osapuilleen yhtä todennäköistä kuin neljä vuotta sitten.

Nykyoppositio ylsi parhaaseen tulokseensa

Enemmistö on sitä mieltä, että Juha Sipilän hallituksen toiminta on ollut vähintään melko huonoa. Näin ajattelee 54 prosenttia suomalaisista. Runsas kolmasosa sen sijaan näkee Sipilän hallituksen onnistuneen tehtävissään vähintään melko hyvin.

Hallitus on toiminut hyvin kahdeksan prosentin ja melko hyvin 27 prosentin mielestä. 27 prosenttia pitää sen toimintaa melko huonona, yhtä monen antaessa sille huonon arvosanan. Oppositio on kansalaisten mielestä selvinnyt hieman heikommin kuin hallitus.

Suurimpien puolueiden kannattajista hallitus saa merkittävämmin tunnustusta vain keskustalaisilta ja kokoomuslaisilta. Kaikkien oppositiopuolueiden kannattajien selkeät enemmistöt ilmaisevat tyytymättömyytensä hallituksen toimintaan.

Hallitukseen tyytyväisiä on nyt hieman enemmän kuin puoli vuotta sitten. Hallituksen tuorein tulos on sen toimikauden toiseksi paras. Parhaan arvosanansa Sipilän hallitus sai toimintansa alkutaipaleella lokakuussa 2015. Silloin 36 prosenttia kertoi olevansa siihen tyytyväinen.

Oppositiota koskevat arviot ovat parantuneet lokakuusta 2015 lähtien. Melkein joka kerta tyytyväisiä on löytynyt enemmän kuin edellisessä mittauksessa. Tuore tulos on nykyopposition paras noteeraus. 

Lue myös:

    Uusimmat