Mainos

Puoli vuotta oudosta katoamisesta – Kihlattu: "Miksi meidän Sakua lähdetään etsimään vasta nyt?"

Huhtikuussa 2015 puolisentoista vuotta seurustelleet Minna Vuorinen ja Saku Inomaa päättivät mennä kihloihin. Reilu kuukausi kihlojen vaihtamisen jälkeen, lauantaina 16. toukokuuta, Saku katosi matkalla Hämeenlinnan Rimmilästä mökiltä kotiin.

Viimeinen havainto Inomaasta tehtiin Tervakoskella, jossa hän jäi iltapäivällä kello 13 maissa pois bussista, vaikka hän oli ostanut lipun Iittalasta Helsinkiin asti. Tämän jälkeen hänestä ei ole varmoja havaintoja.

Inomaa on kihlattunsa Minna Vuorisen mukaan ulospäinsuuntautunut persoona, joka keskusteli mielellään tuntemattomienkin kanssa.

– Jos oltiin liikenteessä, vaikka metrossa, niin kyllä hän välillä ihan tuntemattomillekin rupesi vain puhumaan. Sitä ihmettelinkin, että miten kukaan ei voi muka tietää yhtään mitään (hänen liikkeistään), Vuorinen kertoo MTV Uutisille.

Katoaminen keskellä kirkasta päivää oli  Vuorisen mukaan täysi yllätys. Hän ei kuitenkaan usko Inomaan kadonneen vapaaehtoisesti vain jättääkseen vanhan elämänsä taakseen.

– En usko, että hän minulle tai äidilleen niin tekisi. Tai mistä sitä voi tietää, kun en voi tietää, mitä hänen ajatuksissaan on ollut. En voi porautua hänen mieleensä.

Vuorinen ei myöskään usko katoamiseen liittyvän muita henkilöitä.

Omaiset uskovat Inomaan jääneen bussista pois kesken matkan ajoittamin häntä vaivanneen paniikkikohtauksen takia.

Bussissa ollut sivullinen oli huutanut kuskille Tervakosken kohdalla, että kyydissä ollut henkilö haluaa ulos. Henkilön uskotaan olleen Inomaa.

Vain yksi poliisi ja koira etsi

Vuorinen huolestui jo katoamispäivän iltana, kun kihlattua ei kuulunut kotiin.

–Kävin hänen kotonaan eikä hän ollut siellä. Ajattelin, että kyllä hän tulee vielä illan aikana, Vuorinen muistelee, ääni murtuen.

Seuraavana päivänä hän soitti hätäkeskukseen kadonneesta miehestä, mutta hänelle kerrottiin, että katoamisilmoituksen tekemiseksi pitää odottaa 48 tuntia. 

Maanantaina poliisiasemalle katoamisilmoitusta tekemään mennyt Vuorinen kokee, ettei hänen huoltaan katoamisesta tunnuttu ottavan todesta. Sakua kävi katoamispaikalta Tervakoskelta etsimässä yksi poliisi koiran kanssa.

Syyskuussa etsintöjä tehtiin hieman laajemmin kilometrin säteellä katoamispaikasta sekä Tervakoskella sijaitsevissa autiotaloissa. Tuloksettomaan etsintään osallistui Hämeenlinnan poliisi, ruumiskoiria ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun henkilöitä. Etsinnät kuitenkin lopetettiin, sillä mitään konkreettista ei löytynyt.

Nelaa etsinyt joukko apuun

Nyt etsintää ollaan kuitenkin jatkamassa uusin voimin. Kadonnutta Nela Utkinaa Nuuksiosta jäljittänyt Kadonneen etsintä -ryhmän jäsen otti yhteyttä Vuoriseen, ja ryhmä organisoi suuretsinnän lauantaille 14. marraskuuta. Mukaan on lähdössä Vuorisen mukaan myös kadonneiden vesistöetsintöihin erikoistunut Reino Savukoski, johon Vuorinen itse otti yhteyttä.

Miltä kadonneen omaisesta sitten tuntui seurata toisen kadonneen, Nelan, tapausta, joka sekä alkoi että päättyi Inomaan katoamisen jälkeen?

– Se on herättänyt meissä välillä ehkä jonkun näköistä vihan tunnetta, että miksi hänestä tehtiin tämmöinen mediahaloo? Miksi häntä lähdetään etsimään saman tien isolla porukalla, ja meidän Sakua vasta nyt melkein puolen vuoden jälkeen?

Vuorinen ihmettelee, että kahta sinänsä samanlaista tapausta on käsitelty niin eri tavoin. Sekä Utkina että Inomaa kun katosivat jäätyään bussista.

Viimeinen puhelu: "Kiva saada sut kotiin"

Minna Vuorinen kertoo olevansa lähdössä lauantain suuretsintään mukaan, vaikka rakkaan ihmisen mahdollinen löytyminen herättääkin ristiriitaisia tunteita. Mukaan lähtee myös oma tukijoukko.

–Tietysti se on aika rankkaakin, kun omaa miestä etsii, että jos jotain yhtäkkiä löytyykin. On ollut vähän ristiriitaista, että haluaako sitten olla mukana vai antaako ammattilaisten hoitaa työnsä.

–Haluaisin jo päätökseen tämän asian, koska on todella raskasta elää epätietoisuudessa. Tämä on meille kaikille raskasta. Toisaalta toivon, että hän olisi vielä elossa, mikä on hirveän epätodennäköistä. Mutta kyllähän sitä tietysti toivoo, kun on kyse rakkaasta ihmisestä.

Ennen astumistaan bussiin katoamispäivänä Saku Inomaa soitti tyttöystävälleen viimeisen kerran.

– Hän sanoi, ettei pysty kauaa puhumaan, että hänellä on akku lopussa. Hän sanoi, että nähdään muutaman tunnin päästä, hän tulee kotiin. Kerkesin vain sanomaan hänelle, että kiva saada sut kotiin ja sitten se meidän puhelu loppui.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja