Zelenskyi: Venäjällä riittää ohjuksia vielä useaan massiiviseen iskuun – MTV seurasi sotaa 16. joulukuuta

Räjähtämättömiä miinoja ja palaneita ruumiita – ukrainalaiset raivaavat sotatannerta Donetskin alueella 2:39
Räjähtämättömiä miinoja ja palaneita ruumiita – ukrainalaiset raivaavat sotatannerta Donetskin alueella 15. joulukuuta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 16. joulukuuta.

  • Kiovan hallinto kertoo, että Venäjän kaupunkiin ampumista 40 ohjuksesta onnistuttiin ampumaan alas 37
  • EU-johtajat sopivat Brysselissä yhdeksännestä pakotepaketista Venäjälle
  • USA lahjoittanut Kiovaan generaattoreita ja kaivinkoneita
  • Valko-Venäjä aloitti sotaharjoitukset
  • Kreml: Ehdotusta joulun tulitauosta ei ole tullut
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.28: Zelenskyi: Venäjällä riittää ohjuksia vielä useaan massiiviseen iskuun

Venäjällä riittää ohjuksia vielä useaan samanlaiseen massiiviseen iskuun kuin mitä maa teki tänään, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Presidentti puhui asiasta videoidussa puheessa.

Venäjä iski jälleen tänään Ukrainaan kymmenillä ohjuksilla, joista merkittävä osaa saatiin torjuttua. Silti iskut aiheuttivat vaurioita Ukrainan energiajärjestelmään.

– Mitä Moskovan raketinpalvojat aikovatkaan, se ei muuta tämän sodan voimatasapainoa, presidentti Zelenskyi sanoi CNN:n mukaan.

19.16: Naton Stoltenberg: Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaan Ukrainassa

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaan Ukrainassa, sanoo sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Stoltenbergin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole luopunut tavoitteestaan hallita Ukrainaa. Pääsihteerin mukaan Naton Ukrainan tukijoiden onkin jatkettava aseiden lähettämistä maahan, kunnes Putin tajuaa, ettei hän voi voittaa taistelukentällä.

Stoltenberg arvioi sodan loppuvan useiden sotien tapaan todennäköisesti neuvottelupöydässä. (STT)

19.09: Ukrainan pääministeri: 60 ohjusta ammuttiin perjantaina alas, silti osa pääsi läpi ja iskeytyi voimalaitoksiin

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan Venäjän perjantaisessa iskujen sarjassa Ukrainaan ammuttiin yhteen 76 ohjusta. Ilmatorjunta onnistui pääministerin mukaan pudottamaan niistä 60.

Osa ohjuksista onnistui kuitenkin läpäisemään ilmatorjunnan ja iskeytymään muun muassa voimalaitoksiin, mikä on aiheuttanut jälleen ongelmia vakavia Ukrainan sähköverkolle.

Heidän tavoitteenaan on jättää ukrainalaiset ilman valoa, vettä ja lämpöä, pääministeri kiteytti venäläisten toimet.

Ukrainan pääministerin mukaan maailman tulisi vastata Venäjän toimiin nopeasti ja päättäväiusesti. (CNN)

17.20: Kiovan seudulla ongelmia sähkönjakelussa, sadat avustuspisteet tarjoavat ihmisille perustarpeita

Kiovan metro on jouduttu sulkemaan loppupäivän ajaksi ja pääkaupungin alueella on jouduttu turvautumaan hätäsähkökatkoihin Venäjän iskettyä taas tänään eri puolille Ukrainaa. Kriittinen infrastruktuuri ja sairaalat on saatu pidettyä pyörimässä generaattorien avulla.

Kiovan alueen sotilasviranomaisten mukaan joillain alueilla tietoliikenneyhteyksissä, vedenjakelussa sekä lämmönjakelussa on häiriöitä.

Kiovan seudulle on pystytetty yli 400 avustuspistettä, joista ihmiset saavat kellon ympäri sähkövirtaa, lämpöä, internetyhteyden, teetä, kahvia sekä ensiapupakkauksia. (CNN)

15.03: Venäjä iskenyt tänään useisiin lämpö- ja voimalaitoksiin

Ukrainan energiaministeri Herman Halushchenko sanoo yhdeksän energiantuotantolaitoksen kärsineen vaurioita Venäjän tämänpäiväisissä iskuissa.

Ministeri ei paljastanut kohteiden tarkkoja sijainteja. Ukrainan kantaverkkoyhtiön mukaan Venäjä on iskenyt muun muassa lämpövoimaloihin, vesivoimalaitoksiin ja muuntoasemiin. (CNN)

14.33: Vain kolme Venäjän ohjusta pääsi ilmatorjunnan läpi Kiovassa

Ukrainan pääkaupungin Kiovan hallinto kertoo, että Venäjän kaupunkiin ampumista 40 ohjuksesta onnistuttiin ampumaan alas 37. Kiovan kaupungin hallinnon mukaan iskuissa olisi kaupungissa loukkaantunut vain yksi ihminen, mutta mahdollisia uhreja selvitetään vielä.

Venäjä teki jälleen tänään ohjusiskujen aallon. Kohteina on ollut muun muassa useita kaupunkeja. Uutiskanava CNN:n kaupungissa olleiden toimittajien mukaan kaupungista kuului ilmatorjuntajärjestelmien ääniä ja ohjuksia ammuttiin alas. (CNN)

13.12: Zaporizhzhjan alueelle ammuttiin toistakymmentä ohjusta

Zaporizhzhjassa Etelä-Ukrainassa ukrainalaisten hallussa oleville on ammuttu toistakymmentä ohjusta. Zaporizhzhjassa sijaitsee Euroopan suurin ydinvoimala, joka on toistuvasti jouduttu kytkemään irti sähköverkosta tulituksen vuoksi. (STT)

11.11: Ukraina monin paikoin sähköttä

Pultavan pormestarin Oleksandr Mamain mukaan koko Pultavan alue on ilman sähköä. Samoin koko Harkovan kaupunki on sähköttä.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Mykolajivin pormestarin Vitali Kimin mukaan Ukrainaan on saatettu ampua jopa 60 ohjusta, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

Kiovan vedenjakelu on osin poikki iskujen vuoksi eikä metro kulje, koska ihmiset ovat hakeutuneet suojaan metroasemille.

Venäjän ohjusiskut ovat jättäneet miljoonat ukrainalaiset ilman sähköä kylmässä talvisäässä. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk varoitti jo torstaina, että lisäiskut energiainfrastruktuuria vastaan voivat johtaa humanitaarisen tilanteen nopeaan huononemiseen ja lisätä entisestään pakolaisiksi lähtevien määrää.

10.15: Venäjä hyökkää jälleen ohjuksilla Ukrainaan, räjähdyksiä useissa kaupungeissa

Ukrainassa on käynnissä Venäjän ohjushyökkäys. Räjähdyksistä ja sähkökatkoista on kerrottu useissa kaupungeissa, muun muassa Kiovassa, Harkovassa ja Pultavassa.

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan Desnjan alueelta Kiovassa on kuultu räjähdyksiä. Brittilehti Guardianin mukaan Desnjassa sijaitsee voimalaitos. Heti ei ollut selvää, onko voimalaitokseen osunut.

Hyökkäyksen mahdollisesti vaatimista uhreista ei heti ollut tietoa. (STT)

9.06: Kiovassa ilmatorjunta käynnissä, Harkovassa kuultu räjähdyksiä

Reutersin silminnäkijän mukaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ilmatorjunta on käynnissä. Harkovan pormestarin mukaan kaupungissa on kuultu aamulla räjähdyksiä.

Aiemmin perjantaiaamuna Reuters tiedotti, että ilmahälytyssireenit soivat pitkin Ukrainaa Venäjän ilmahyökkäyksistä. 

8.59: Putin vierailee Valko-Venäjällä maanantaina 

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Valko-Venäjällä maanantaina, kertoo STT.

Valko-Venäjän presidentinkanslia kuvailee Putinin käyntiä "työvierailuksi".

Putin kävi edellisen kerran Valko-Venäjällä kesällä 2019.

8.22: Ilmähälytysvaroituksia Kiovassa sekä muualla Ukrainassa

Ympäri Ukrainaa mukaan lukien pääkaupunki Kiovassa on annettu ilmahyökkäysvaroitus tänään aamulla, kertoo uutistoimisto Reuters.

6.55: Ukraina: Venäjä valmistelee suurta hyökkäystä

Ukrainan valtion johdon mukaan Venäjä olisi valmistelemassa uutta suurta hyökkäystä ensi vuoden alkuun.  

Asiasta kertoi Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov brittilehti The Guardianin haastattelussa. Reznikovin mukaan Venäjä aloittanee hyökkäyksen helmikuussa.

Niin ikään Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, maan armeijan johtaja, kenraali Valerii Zaluzhnyi sekä armeijan maajoukkojen komentaja, everstikenraali Oleksandr Syrskii toistivat tällä viikolla The Economistin haastattelussa saman sanoman siitä, että Venäjä suunnittelee uuttaa laajaa hyökkäystä.

Zelenskyi ja armeijan johto näkee kuitenkin, että Venäjä voisi aloittaa hyökkäyksensä jo tammikuussa.

5.46: Maailmanpankki julkisti uuden kahden miljardin dollarin apupaketin Ukrainan yksityiselle sektorille

Maailmanpankki ilmoitti torstaina kahden miljardin dollarin (noin 1,9 miljardin euron) tukipaketista Ukrainan yksityiselle sektorille.

Tuki on tarkoitettu auttamaan Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien tuhojen korjaamisessa ja jälleenrakennuksessa.

Kansainvälisen rahoitusyhtiön IFC:n paketti on lisäys Maailmanpankin aiemmin ilmoitettuun tukeen.

IFC:n uuden ohjelman on tarkoitus taata välttämättömien tarvikkeiden ja palveluiden saatavuus sodan aikana ja jälleenrakennuksen alkuvaiheessa.

Paketin toinen miljardi tulee IFC:ltä, ja muu rahoitus riippuu lahjoittajien takuista.

5.01: Punaisen Ristin työntekijä kuoli Venäjän pommitettua Hersonia

Ukrainan eteläisessä Hersonin kaupungissa kaksi ihmistä on kuollut Venäjän pommitettua kaupunkia torstaina.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean johtaja Mirjana Spoljaric kertoo toisen kuolleista olleen Ukrainan Punaisen ristin työntekijä.

Spoljaric kirjoitti Twitterissä, että järjestön työntekijät ovat etulinjassa auttamassa haavoittuneita ja niitä, jotka eivät enää osallistu taisteluihin. Hän lisäsi, että on välttämätöntä suojella järjestön työntekijöitä ja heidän kalustoaan.

Vaikka Venäjä on vetäytynyt Hersonin kaupungista, sen aseet yltävät sinne yhä ja kaupunki on jatkuvan uhan alla. (STT)

Torstai 15.12.

23.12: Euroopan unionin poliittiset johtajat sopivat Brysselissä yhdeksännestä pakotepaketista Venäjälle

Euroopan unionin jäsenmaiden poliittiset johtajat ovat saaneet sovittua yhdeksännestä Venäjää koskevasta pakotepaketista.

Keskeinen kysymys koski sitä, että ruokaturva toteutuu myös pakotteiden aikana.

Olennaista on, että kriittiset lastit eivät päätyisi seisomaan satamissa pakotelistauksia koskevien selvittelyjen seurauksena.

Toista kantaa edustivat etenkin Puola ja Liettua, jotka hakivat pakettiin tiukkuutta.

Pakotepakettia on yritetty toistuvasti saada kokoon ulkoministerien kokouksissa, mutta asia eteni lopulta päätettäväksi huippukokoukseen Brysselissä.

20.44: Venäjän miehittämällä alueella sijaitsevassa hotellissa räjähti

Hotellissa on räjähtänyt siinä osassa Hersonin aluetta, joka on edelleen Venäjän miehittämä. Uutiskanava CNN on selvittänyt kuvien ja videoiden perusteella, että räjähdys tapahtui Salamar hotellissa, joka sijaitsee Zaliznyin Satama -nimisessä ranta- ja lomakylässä Mustanmeren rannalla.

Epävirallisen ukrainalaisen medialähteen mukaan hotelli olisi ollut Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n käytössä. Alueelta kantautuneiden tietojen mukaan räjähdyksiä oli useita.

Venäjän miehityshallinto tai Ukrainan armeija eivät ole kommentoineet tapahtunutta. Myöskään CNN ei ole voinut varmistua siitä, oliko rakennuksessa todella FSB:n väkeä.

Venäjä on siirtänyt miehityshallintonsa asemapaikkoja sekä komentopaikkojaan etelämmäs sen jälkeen, kun Ukraina otti takaisin haltuunsa Hersonin kaupungin.

Dnepr-joen itä- ja eteläpuolella oleva alue on kuitenkin edelleen Venäjän hallussa. Aiemmin tällä viikolla Venäjän nimittämä viranomainen yritettiin salamurhata Skadovskissa, joka sijaitsee niin ikään Venäjän hallussaan pitämällä Hersonin alueella. (CNN)

Torstain seuranta-artikkeliin pääset tästä.

Lue myös:

    Uusimmat