Pula kausityöntekijöistä on ajanut yrittäjät vaikeisiin ratkaisuihin pohjoisen kohteissa – suomen kielen taitoa ei voida aina vaatia edes asiakaspalvelijoilta

Kausityöntekijöistä on kova pula pohjoisen matkailukohteissa 2:28
MTV vieraili Kuusamossa haastattelemassa yrittäjiä – katso uutisjuttu tästä.

Matkailualalla kausityötä tekevien määrä on vähentynyt selvästi koronan aikana. Epävarmuus on vähentänyt halukkuutta etenkin vaihtaa paikkakuntaa kausityön perässä.

Esimerkiksi pohjoisen matkailukeskuksissa on tällä hetkellä auki lukuisia työpaikkoja kausityöläisille, ja kauden läpivienti työvoimapulan kourissa huolestuttaa yrittäjiä.

– Niiden kausityöntekijöiden, jotka hakeutuisivat pelkästään lyhyeen kausityöhön, määrä on kyllä vähentynyt aika paljon. Ja tietenkin kilpailu on kiristynyt varsinkin Kuusamo-Ruka -alueella, missä on yritysten määrä lisääntynyt. Ja mehän kilpaillaan kaikki samoista työntekijöistä, Rukakeskus Oy:n paikallisjohtaja Matti Parviainen kertoo.

Skandic Rukahovin hotellinjohtaja Lea Riekki uskoo, että taustalla on isompi trendi. 

– Vuonna 2020 ihmiset tekivät uusia ratkaisuja elämässään ja mahdollisesti siinä kohtaa päätyivät toisille aloille eivätkä sitten päädy tälle alalle.

Matkailualan kausityössä oli vuosia tapana, että talvet paiskittiin töitä lumen perässä pohjoisessa ja kesät etelässä sulan veden äärellä. Nyt yhtälö ei näytä enää toimivan.

– Korona-aika on tehnyt kyllä sen, että ihmiset eivät ehkä enää niin paljon vaihda paikkakuntaa, Riekki toteaa. 

Kielitaidosta joustetaan jo

Monella Pohjois-Suomen matkailupaikkakunnalla asuntopula vaikeuttaa kausityöläisten palkkaamista.

– Haussa on tällä hetkellä noin sata työntekijää avoimiin työpaikkoihin, Parviainen toteaa.

Osa yrityksistä on jo muuttanut rekrytoinnin valintakriteereitä.

– Nyt on tehty muun muassa sellainen päätös, että asiakaspalvelutehtäviin voidaan ottaa ihmisiä, jotka osaavat ulkomaan kielen mutta eivät välttämättä suomea.

Eniten kausityötä on tarjolla erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä, esimerkiksi vuokraamoissa, rinteissä ja majoituskohteiden vastaanotossa. Haastavin tilanne tuntuu olevan hotellien ja ravintoloiden keittiöissä.

Lue myös:

    Uusimmat