Kotimaan matkailu on vilkastumassa – "Uskon, että tästä tulee elämän kesä"

Suomi vapautti matkustusrajoitteita Baltian ja Pohdoismaiden turisteille – Viiden jälkeen selvitti, kuinka iso osa turisteista tulee lähimaistamme 3:34
Suomi vapautti matkustusrajoitteita Baltian ja Pohdoismaiden turisteille – Viiden jälkeen selvitti, kuinka iso osa turisteista tulee lähimaistamme.

Matkustamista on suositeltu välttämään tänä keväänä, mikä on tarkoittanut isoja tulonmenetyksiä matkailusektorille. Joillakin suomalaisilla matkailuyrittäjillä menee kuitenkin tänä kesänä jopa paremmin kuin aiempina kesinä.

Maanantaina hallitus vapautti matkailuun kohdistuneita suosituksia. Suomi vapautti matkailun kuuteen eri maahan, mikä tarkoittaa sitä, että Virosta, Latviasta, Liettuasta, Tanskasta, Norjasta ja Islannista saa nyt matkustaa vapaasti Suomeen.

Näiden kuuden maan osuus Suomen turismista oli kohtalaisen pieni viime vuoden kesäsesongilla. Kyseisten maiden osuus ulkomaisista yöpymisistä Suomessa oli viime kesänä alle kymmenen prosenttia.

Näistä kuudesta maasta norjalaisten osuus oli suurin. Tilanne vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Oululle norjalaiset ovat merkittävä tulonlähde.

Onko Suomen matkailukesä vaarassa?

Näillä kuudella maalla ei yksinään vielä Suomen matkailukesää pelasteta, sillä suomalaisille tärkeimmät turistiryhmät, kuten esimerkiksi saksalaiset ja venäläiset eivät saa vielä matkustaa Suomeen vapaasti.

Siitä huolimatta joillakin suomalaisilla matkailuyrittäjillä menee tänä kesänä jopa paremmin kuin aiempina kesinä.

Suomalaiset ovat tänä kesänä innostuneet kotimaan matkailusta. Suomen suurin loma-asuntoja välittävä palvelu Lomarengas kertoo, että tänä kesänä kotimaan matkailun kasvu on korvannut kaikki kesä- ja heinäkuussa ulkomailta tulleiden varausten menetykset täysin.

Varaustilanne on jopa aiempaa parempi. Kesäkuussa koko Suomessa vuokramökkejä on varattu 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Etelä- ja Itä-Suomessa vuokramökkien kysyntä on kasvanut jopa puolella.

Vuokramökit ovat siis haluttuja tänä kesänä, mutta kotimaiset matkailuyrittäjät pärjäävät alueesta riippuen vaihtelevasti.

"Kotimaan matkailu on räjähtänyt"

Hotelli Punkaharjun Saimi Hoyer sanoo, että kotimaan matkailu on räjähtänyt.

– Vaikka Savonlinnan oopperajuhlat peruttiin, ihmiset tulevat silti. Oopperavieraat näkevät tämän niin, että nyt otamme aikaa luonnossa liikkumiselle ja taidenäyttelyiden katsomiselle, Hoyer sanoo.

Hoyer on hyvin luottavainen tulevan kesän ja syksyn suhteen.

– Uskon, että tästä tulee elämän kesä Punkaharjulla.

Lapin matkailussakin näkyy se, että tällä hetkellä matkailu rakentuu kotimaisten matkailijoiden varaan.

Erähotelli Nellimin Jouko Lappalainen sanoo, että tilanne Lapissa on epävarma tautitilanteen vuoksi.

– Ulkomaalaiset ovat poissa laskuista kokonaan. On epävarmaa, paljonko matkailijoita tänä kesänä tulee.

Lappalainen kuitenkin uskoo, että suomalaisetkin matkailijat suuntaavat Lappiin.

– Kyllähän Lappi houkuttelee suomalaisia. Jos tykkää luonnosta ja vaeltaa ja kalastaa, täällähän on siihen mitä mainioimmat mahdollisuudet ja tilaa olla väljästi. Tervetuloa Lappiin vaan, Lappalainen toivottaa.

Lue myös:

    Uusimmat