"Puistomaiset istutukset täysin out" – nämä puutarhatrendit jylläävät nyt

Maisemasuunnittelija Eva Wuite kertoi tulevista puutarhatrendeistä Helsingin Messukeskuksen Kevätmessuilla.

Lähestyvä kevät saa puutarhat heräämään pian eloon, ja pihaa laittavat kotipuutarhurit pääsevät töihin. Millaisia pihatrendejä tänä vuonna nähdään?

– Piha on yhä enemmän osa meidän elämäämme. Se ei ole vain näytekappale, mistä halutaan olla ylpeitä, vaan se on tehty aidosti perhettä varten, kertoo maisemasuunnittelija Eva Wuite.

Tämän päivän pihat ovatkin yhä enemmän sisätilojen jatke. Pihoilta löytyvät niin suuret terassit, ruokailualueet kuin olohuoneet pihakalusteineen ja aurinkovarjoineen.

– Pihasisustus on trendi, joka kasvaa.

Luonnollisuus ja ekologisuus ovat pihojen megatrendejä. Ekologisuuteen liittyvät myös kierrätys ja tuunaus sekä omalla pihalla kasvatetun ruoan merkitys.

– Sekaistutukset ovat muodissa. Se tarkoittaa, että puistomaiset meillä käytetyt massaistutukset ovat täysin out. Enää kasveja ei istuteta omiin looseihinsa niin, että pihan perällä on hyötykasveja ja pihan etuosassa riveissä perennoja, Wuite sanoo.

– Tänä päivänä perennat, koristeheinät, sipulit ja puuvartiset pannaan sekaisin yhteen istutukseen.

Wuite kehottaa istuttamaan myös kesäkukat maahan.

– Miksi ne pitäisi laittaa pieniin ruukkuihin hikoilemaan? 

Terasseilla ja parvekkeilla hyödynnetään ruukkupuutarhoja. Esimerkiksi yrttejä ei ole pakko istuttaa pihan perälle, vaan ne voivat olla terassilla lähellä keittiötä. 

– Ruukkuihin laitetaan hyötykasveja, mutta ei välttämättä perunaa ja porkkanaa. Esimerkiksi salaatit ja yrtit riittävät kaupunkilaisille. 

Trendien kohdalla on kuitenkin syytä muistaa yksi tärkeä asia. 

– Pihan ei tarvitse noudattaa tiettyä tyylisuuntaa. Riittää, että se on toimiva. Tärkeintä on luoda itsesi näköinen piha, josta nautit. 

Lue myös:

    Uusimmat