Puhemies Vanhanen ehdottaa perustuslain arviointia: "Koronatilanteessa aikaa on palanut"

Eduskunnan uusi puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ehdotti puheessaan valtiopäivien avajaisissa perustuslain toimivuuden arviointia.

– Nykyinen perustuslakimme tulee kohta neljännesvuosisadan ikään ja ehkä se on sopiva aikajänne, johon peilaten meillä pitää olla kyky arvioida onko järjestelmämme päätöksentekokyvyn kannalta ajan vaatimassa kunnossa, sanoo Vanhanen.

Vanhanen tarkentaa, että ei ole esittämässä muutostyötä tämän eduskunnan aikana vaan puolueissa voitaisiin tehdä ajatustyötä ensi vaalikautta varten.

Esimerkiksi hän nostaa koronatilanteen.

– Koronan aikana on ollut reagointia vaativia tarpeita, joissa on mitattu perustuslainkin tulkintoja eikä aina ehkä ole kyetty päätymään toimivimpaan ratkaisuun. Aikaa on palanut ja usein toimenpiteisiin on päästy, ei ennakoivasti vaan hieman myöhemmin. Myös kysymys poliittisen johdon ja viranomaisvallan välisestä suhteesta on hyvä käydä läpi kaiken nyt kokemamme jälkeen. Valmiuslain uudistamistarvehan on jo tiedostettu laajalti, sanoo Vanhanen.

Hän nostaa esiin myös mahdollisen talouskriisin ja turvallisuuspoliittiset tilanteet.

– Turvallisuuspolitiikassa päätöksentekokyky on myös säilytettävä kaikissa tilanteissa ilman, että se uhkaa tukahtua keskinäiseen väittelyyn, jota sisäisellä ja ulkoisella trollauksella kyettäisiin hämmentämään. Me olemme vaalikausien ajan kyenneet erittäin laajaan yhteisymmärrykseen laadittaessa ulko ja turvallisuuspoliittisia selontekoja – toivottavasti tämä yhteinen kyky löytää ratkaisuja säilyy myös, mikäli tilanne Euroopassa kriisiytyy, sanoo puhemies Vanhanen.

Lue myös:

    Uusimmat