Puhemies Heinäluoma: Opettajan potkut laittomat

Puhemies Eero Heinäluoma (sd.) pitää Alppilan koulusta potkut saaneen opettajan työsuhteen purkamista laittomana. Heinäluoma kirjoittaa asiasta MTV3:n nettikolumnissa.

–Poliisiselvityksessä on tähän mennessä käynyt ilmi, että mitään väitettyä pahoinpitelyä ei ole tapahtunut. Talonpoikaisjärkikin sanoo, että jos oppilas poistetaan ruokalasta työntämällä, kyseessä ei ole pahoinpitely. Julkisuudessa olevien tietojen valossa pidän hyvin ilmeisenä, että työsuhteen purkaminen - työnantajan kovin mahdollinen toimi työntekijää kohtaan - on laiton ja johtaa kaupungin raastupaan ja korvauksiin. Toivonkin, että kaupunki ensi tilassa peruuttaa työsuhteen purkamisen, Heinäluoma kirjoittaa.

Heinäluoma pitää tapauksen saamaa huomiota erittäin tärkeänä.

–Alppilan yläasteen erityisopettajan työsuhteen purkaminen toimii yhdenlaisena tienhaarana työrauhakeskustelussa. Tapaus on saanut aikaan laajan ja erittäin tarpeellisen keskustelun koulujen työrauhasta, Heinäluoma kirjoittaa.

–Rohkenen toivoa, että Alppilan koulun opettajan irtisanomisesta tulee suomalaisen koulukeskustelun käännekohta. Niin, että jatkossa jokainen opettaja voi luottaa niin rehtorin, opetusviraston kuin koko yhteiskunnankin tukeen vaativassa kasvatustehtävässään, Heinäluoma jatkaa.

MTV3:n nettikolumnissa Heinäluoma sanoo myös, että opettajilla on oltava riittävät keinot koulurauhan turvaamiseen. Heinäluoma olisi valmis kokeilemaan oppilaan määräaikaista erottamista.

–Vakavasta häiriökäyttäytymisestä seuraava yhdestä kolmeen päivään kestävä erottaminen voisi toimia myös herättäjänä, joka saisi niin nuoren kuin hänen vanhempansa miettimään, missä ollaan ja minkä toiminnan pitää muuttua. OAJ:n ehdotuksen mukaisesti erottamiseen voisi liittyä sosiaaliviranomaisten velvollisuus ottaa yhteyttä oppilaan kotiin. Yksi vaihtoehto voisi olla määräaikainen kokeilu, jossa tämänkin keinon toimivuus voitaisiin arvioida, Heinäluoma kirjoittaa.

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) sanoi torstaina kyselytunnilla suhtautuvansa kriittisesti esitykseen oppilaan tai opiskelijan tilapäisestä erottamisesta. Gustafssonin mukaan oppilaan erottaminen kolmeksi päiväksi vaatisi rinnalleen vahvat tukitoimet. Heinäluoma ei halua kritisoida Gustafssonia.

–Ministeri pohti eduskunnassa viime torstaina myös määräaikaisen erottamisen mahdollisuutta vakavissa häiriötapauksissa. Kasvatusalan tuntijana ministeri ei rientänyt suin päin ajatusta tukemaan. Asiat eivät olekaan yksinkertaisia.

–Ministeri Gustafssonin mukaan eduskuntaan on tulossa vielä tänä keväänä lakimuutoksia, joissa huomioidaan opettajakunnan, eli alan ammattilaisten, perustellut toiveet. Rohkaisen ministeri Gustafssonia ja koko hallitusta kääntämään selvästi kurssia opettajien työn vahvan tukemisen suuntaan ja toteuttamaan opettajakentän esityksiä, Heinäluoma kirjoittaa.

Lue koko Heinäluoman nettikolumni tästä.

Lue myös:

    Uusimmat