Brittimediat: Pääministeri Johnson yrittää runnoa brexit-sopimustaan eteenpäin jo tänään – puhemies Bercow saattaa estää äänestyksen

Mitä kiukutteleva Boris Johnson nyt aikoo? Britannian tuntija arvioi, mitä tuleva brexit-viikko pitää sisällään 13:30
Risto E.J. Penttilä kommentoi brexit-tilannetta viikonloppuna MTV Uutiset Livessä.

John Bercow saattaa estää äänestyksen, jos hän pitää sitä lauantaisen äänestyksen toistamisena.

Britannian pääministeri Boris Johnson haluaa, että parlamentin alahuone äänestää tänään tuesta hänen erosopimukselleen, kertoo brittimedia.

On kuitenkin epäselvää, salliiko parlamentin puhemies John Bercow äänestystä, koska hän voi pitää sitä lauantaisen, Johnsonin tappioon päättyneen äänestyksen toistamisena, kertoo The Guardian.

BBC:n mukaan Johnson uskoo, että hänellä on nyt riittävästi tukea saadakseen erosopimuksensa läpi.

Sopimuksen taakse olisi nyt hallituksen lisäksi ryhmittymässä kourallinen työväenpuolueen kansanedustajia, joitakin riippumattomia kansanedustajia sekä valtaosa aikaisemmin sopimusta vastaan kapinoineista konservatiiveista.

Jos parlamentti kannattaisi Johnsonin erosopimusta, pääministeri voisi mahdollisesti perua kirjeensä, jossa hän anoi EU:lta lisäaikaa EU-erolle. EU ei ole vielä vastannut pyyntöön.

Pitkää päivää

EU-parlamentin brexit-työryhmä kokoontuu niin ikään tänään.

Boris Johnson haluaa, että brittiparlamentti tekee tällä viikolla ja tulevana viikonloppuna pitkää päivää brexitin parissa, jotta erosopimukseen liittyvää lainsäädäntöä saataisiin eteenpäin.

Lakiesityksiin on kuitenkin luvassa runsaasti muutosehdotuksia. Niistä tärkein koskee lähes varmasti muun muassa työväenpuolueen ajamaa uutta EU-kansanäänestystä.

Britannian EU-eropäivä on virallisesti tämän kuun viimeinen päivä.

Lue myös:

    Uusimmat