Lauantain brexit-äänestyksessä yksikin ääni merkitsee valtavasti – näin Johnsonin ja EU:n diili voisi mennä läpi

Tänään on jälleen brexitin kohtalonpäivä – tässä lähetyksessä kaikki, mitä päivästä pitää tietää 10:10
MTV Uutiset Live kävi perjantaina paikan päällä Britanniassa ennakoimassa brexitiä.

Britannian parlamentin alahuone äänestää tänään Britannian ja EU:n välisestä EU-erosopimuksesta. Eurooppa-tutkija Timo Miettinen sanoo, että sopimuksella on mahdollisuus mennä läpi parlamentista.

Lauantain brexit-sopimuksen äänestyksestä povataan hyvin tiukka. Esimerkiksi The Guardianlaskee, että erosopimuksen taakse voi löytyä 321 parlamentaarikkoa. Sopimusta puolestaan vastustaisi 318 edustajaa. 

Eurooppa-tutkija Timo Miettisen mukaan keskeinen kysymys on, ketkä parlamentaarikot voivat tukea pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemaa sopimusta. 

Loikkarit voisivat auttaa

Hallituskumppani, Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP ei sopimusta tue, ja pääosa työväenpuolueesta aikoo myös äänestää sopimusta vastaan. Työväenpuolueesta kuitenkin löytyy loikkareita, jotka voivat poiketa puolueen yleisestä linjasta.

– Saako Johnson sieltä noin kymmenen edustajaa, jotta sopimus voi mennä läpi, Miettinen sanoo.

Miettisen mukaan muutama työväenpuolueen poliitikko on ilmoittanut äänestävänsä sopimuksen puolesta. Lisäksi Johnson voi saada sopimuksen taakse enemmistön, jos parlamentaarikot äänestävät tyhjää.

Lisäaikaa joudutaan hakemaan

Jos Britannia ei hyväksy EU-erosopimusta, pääministeri Johnson joutuu hakemaan lykkäystä brexit-takarajaan EU:lta. Miettisen mukaan sopimuksen hylkäys voisi johtaa nopealla aikataululla uusiin vaaleihin.

– Johnson varmasti lähtisi kampanjoimaan tällä sopimuksella parlamentissa, Miettinen sanoo.

Vaikka sopimus hyväksyttäisiin, Johnson joutunee joka tapauksessa hakemaan lisäaikaa EU:lta. Tämä johtuu siitä, että Britannia tarvitsee aikaa nuijiakseen läpi brexit-sopimusta tukevaa lainsäädäntöä.

– Aikataulua on pidetty yleisesti haasteellisena. Hallitus on sanonut, että se on mahdollista, mutta yleisesti on puhuttu siitä, että teknisestä lisäajasta olisi mahdollista sopia nopeallakin aikataululla.

Lue myös:

    Uusimmat