Mainos

Puhelinsovellus pelasti eksyneen Kirsin - "Ehdotus kuulosti hullulta"

Kesäkuussa julkaistu 112 Suomi -mobiilisovellus auttoi yhdessä hätäkeskuksen kanssa metsään eksyneen takaisin polulle.

Kinnulalainen Kirsi Alonen-Kinnunen oli lenkkeilemässä Koirasalmen luontokeskukseen. Hän oli poistunut merkityltä reitiltä aikeenaan tehdä kierros metsässä, mutta eksyi.

– Ensin olin hyvin luottavainen ja varma, että löydän takaisin. Sitten tulin epävarmaksi ja jouduin rauhoittelemaan itseäni, koska en ollut enää lainkaan varma polun löytymisestä. Sitten ymmärsin jo varmasti, etten löydä omin voimin pois metsästä, kuvailee Alonen-Kinnunen eksymisen aiheuttamia tunteita.

Alonen-Kinnunen kertoo ilmoittaneensa ensin miehelleen eksymisestään, mutta pimeyden laskeutuessa hän päätti soittaa hätäkeskukseen.

Hätäkeskuslaitos kertoo, että hätäkeskus vastaanotti hätäpuhelun noin klo 18.00. Ilmoituksen vastaanottaneen päivystäjän varmistuttua ensin siitä, että lenkkeilijä oli muuten kunnossa, mutta hän ei tiennyt omaa sijaintiaan eikä osannut takaisin merkitylle reitille, pyysi päivystäjä lenkkeilijää lataamaan puhelimeen 112 Suomi -sovelluksen, ja soittamaan uudestaan hätänumeroon sen avulla.

– Päivystäjä yritti ensin paikantaa minua puhelimen perusteella, mutta paikannus ei onnistunut. Sen jälkeen hän pyysi lataamaan tämän uuden sovelluksen, enkä oikein tiennyt olisinko itkenyt vai nauranut, sillä ehdotus kuulosti niin hullulta ottaen huomioon, että olin metsässä, jossa juuri ja juuri oli kenttää, ja minun pitäisi alkaa lataamaan sovellusta!

Mobiilisovellus antoi puuttuneet koordinaatit

Alonen-Kinnunen totteli kuitenkin ohjeita ja soitti lataamastaan sovelluksesta hätäkeskukseen. Sijainti ei kuitenkaan välittynyt suoraan sovelluksesta.

Mobiilisovellus näytti hänelle kuitenkin sijaintipaikan koordinaatit ja eksynyt Alonen-Kinnunen kykeni luettelemaan koordinaatit puhelimen näytöltä.

Hätäkeskus sai annettujen koordinaattien avulla paikannettua eksyneen sijainnin yhdeksän metrin tarkkuudella.

Eksynyt opastettiin koordinaattien avulla maaston olosuhteita hyödyntäen merkitylle polulle, ja sieltä oman autonsa luokse. Alonen-Kinnunen oli tyytyväinen mobiilisovelluksen toimintaan yllättävässä eksymistilanteessa.

– Kehotan kaikkia metsäpolulla lenkkeilijöitä lataamaan retkeilijöille tarkoitetun paikanninsovelluksen valmiiksi puhelimeen, sekä varmistamaan, että joku on tietoinen, mihin aikaan maastosta on tarkoitus tulla pois. Lisäksi suosittelen tuota 112 Suomi -sovelluksen lataamista valmiiksi puhelimeen.

Nopeutunut apu

Ilman sijaintipaikan tietoa olisi eksynyt Alonen-Kinnunen joutunut odottamaan eksyksissä paljon pidempään, sillä viranomaisavun saaminen paikalle olisi ollut aikaa vievää ja myös haasteellista. Tilannetta olisi entisestään hankaloittanut pimeys sekä kylmyys.

– Ratkaisu, jossa sovellus ladataan kesken avuntarpeen, on melko poikkeuksellista ja edellyttää käyttäjältä osaamista sekä toimintakykyä. Sovelluksen tuoma mahdollisuus ilmoittaa oma sijainti tarkasti hätäkeskukseen loi tässä tilanteessa kuitenkin avun tarvitsijalle turvallisuuden tunnetta ja lamaantumisen sijaista paransi hänen omaa toimintakykyään, kertoo hätäpuhelun käsitellyt päivystäjä.

Reilun kolmen kuukauden aikana sovellusta on ladattu jo yli 200 000 älypuhelimeen ja sen kautta on soitettu noin 3 500 hätäpuhelua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.