Puhelinluettelojen viimeisiä kappaleita viedään käsistä – Luetteloveteraani: ”Yhden asian loppu on toisen alku”

130-vuotias instituutio on jäämässä historiaan. Paperisen puhelinluettelon painaminen lopetetaan ja  viimeiset luettelot ilmestyvät helmikuussa 2017 Keski-Suomessa.

Puhelinluetteloita julkaisevasta Fonectasta kerrotaan, että ensi keväänä ilmestyvä puhelinluettelo jää viimeiseksi painetuksi versioksi. Sen jälkeen luettelo siirtyy nettiin.

Lopettamispäätöksen taustalla on muuttunut markkinatilanne: Painettuja puhelinluetteloita ei enää tarvita. Fonectan viestintäpäällikkö Sara Antila kertoo, että että myös luetteloihin myytyjen ilmoitusten määrä on pienentynyt vuosien saatossa.

– Ilmoituksiin panostettiin ennen ihan eri tavalla, ja niissä oli paljon tietoa. Viime vuosina niissä on ollut lähinnä yrityksen nimi ja sen kotisivun osoite.

Jokainen saa numeron luetteloon ilmaiseksi

Uusissa luetteloissa ei ole enää vanhaan malliin kaikkien kansalaisten yhteystietoja, vaan lähinnä lankanumeroita. Ne saa luetteloon ilmaiseksi.

– Jokainen saa yhden rivin maksutta. Lankapuhelinnumero painetaan luetteloon, ellei sitä ole nimenomaan kieltänyt. Useat ilmoittavat myös matkapuhelinnumeroitaan luettelossa. Yritysten ilmoitukset ovat toki maksullisia, tuotepäällikkö Tuire Suvanto selvittää.

Uuden luettelon voi vielä tilata

Fonectalla 30 vuotta puhelinluetteloiden parissa työskennellyt Suvanto kertoo, että luetteloita on jaettu tämän vuoden helmikuuhun asti kaikkiin kotitalouksiin, joissa ei ollut ilmaisjakelukieltoa.

– Niihin (ilmaisjakelukiellollisiin talouksiin) jaoimme jakelutiedotteen, jossa kerrottiin jakelupaikat.

Keväästä asti luettelo on pitänyt tilata, jos on halunnut saada sen kotiovelle tai toimistoon. Suvannon mukaan kaikkiin talouksiin on jaettu edelleen jakelutiedote, jossa kerrotaan noutopaikat. Jokainen on voinut siis voi halutessaan noutaa luettelon ikiomaksi.

Viimeinen painos on 70 000 kappaletta

Suomessa on julkaistu viime vuosina kaikkiaan 16 alueellista puhelinluetteloa. Parhaina vuosina niitä julkaistiin kaksin kappalein, kun Fonectan lisäksi myös Eniro jakoi oman luettelonsa. Fonecta osti osan Enirosta vuonna 2010.

Viimeistä painosta on jaettu vaiheittain keväästä lähtien. Vihonviimeiset yksilöt ilmestyvät ensi helmikuussa Keski-Suomessa. Suunniteltu painos on 70 000 kappaletta. Huippuvuosina painos oli jopa 3,2 miljoonaa.

Viimeiset luettelot kiinnostavat keräilijöitä

Puhelinluetteloiden viimeisiä kappaleita kohtaan on virinnyt yllättävää kiinnostusta. Paikoin niitä on viety lähes käsistä.

– Ahkerasti niitä on noudettu, mutta onneksi painos on tähän mennessä riittänyt. Kaikki halukkaat ovat saaneet luettelonsa, Suvanto kertoo.

Sara Antila uskoo luettelon kiinnostavan varsinkin keräilijöitä.

– Kun kyseessä ovat viimeiset luettelot, se herättää erityistä kiinnostusta varsinkin niiden parissa, jotka ovat keräilymielessä niitä säästämässä. Esimerkiksi Pirkanmaalla joillain alueella painos on lähestulkoon lopussa. Kyllä sillä selvästi jotain keräilyarvoa katsotaan olevan.

Tuntuuko luetteloiden jääminen historiaan luetteloveteraanista sitten haikealta?

– Ei tunnu. Jonkun loppuminen on taas jonkun uuden alku, Tuire Suvanto toteaa.

Puhelinluettelosta on ollut moneksi

Nykynuorille puhelinluettelo alkaa olla outo ilmestys, mutta vanhemmalle väelle se on hyvinkin tuttu. Luetteloja on käytetty paitsi hyvien karttojen ja niistä löytyneiden yhteystietojen takia, myös erilaisissa arjen pulmatilanteissa.

Luetteloa on hyödynnetty muun muassa ovistopparina, tietokoneen korokkeena, painona ja pakkauspehmukkeena muutoissa.

Sara Antila tietää, että luettelon sivuja on käytetty myös uunin sytykkeenä.

– Luettelon sivuja on käytetty kaikkeen siihen, mihin paperia ylipäätään, kuten saunan sytykkeinä, Antila naurahtaa.

 Asiasta ovat aiemmin uutisoineet Iltasanomat ja Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat