Puheenjohtaja lähetyksessä: Näin vanhusten neuvola toimii

Ikäihmistenneuvoston puheenjohtaja Anna-Liisa Nuutila kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, mikä vanhusten neuvola on.

Neuvola mielletään kuuluvan elämän alkupään palveluihin, mutta Uudessakaupungissa on perustettu neuvola ikäihmisille. Vuonna 2007 aloitettu neuvolatoiminta on osa vanhustyötä ja virallisesti kaupungin budjetissa.

– Vanhusneuvola on matalan kynnyksen paikka, johon ikäihmisen on helppo tulla asioineen, kremppoineen, huolineen ja murheineen, ikäihmistenneuvoston puheenjohtaja Anna-Liisa Nuutila selvitti.

Neuvolassa on terveydenhoitaja paikalla maanantaista perjantaihin. Häneen voi olla yhteydessä puhelimitse tai häntä voi tulla tapaamaan. Periaatteessa vanhus voisi mennä ongelmansa kanssa myös terveyskeskukseen, mutta neuvolassa vanhus saa enemmän aikaa asiansa selvittämiseen. Sitä paitsi neuvola ei ole niin ruuhkainen kuin terveyskeskus.

– Terveydenhoitaja voi esimerkiksi tulkata reseptejä tai lääkärin kertomuksia. Ja Kelan hakemukset ovat sellaisia, joissa tarvitaan paljon apua, Nuutila kertoi.

Terveydenhoidon lisäksi neuvolasta saa psyykkistä turvallisuuden tunnetta. Tarkoitus on, että se on ennalta ehkäisevää toimintaa, jotta ihmiset pysyisivät kunnossa ja tulisivat toimeen entistä paremmin.

– Neuvoloita oli minun tietämän mukaan vuoden 2009 tasolla vain 26. Ei niitä ole kovin paljon. Neuvontapisteitä saattaa olla, mutta se ei välttämättä korvaa sitä, että terveydenhoitaja tavattavissa kaiken päivää, Nuutila totesi.

Nuutila kannustaa kokemuksen syvällä rintaäänellä kaikkia kuntia ja kuntalaisia miettimään vanhusneuvoloiden perustamista. Varsinkin sitten, kun vanhuspalvelulaki tulee voimaan.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, mitä tärkeitä asioita käsitellään tällä viikolla Uudessakaupungissa kokoontuvassa ikäihmisten parlamentissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja