Puhdista lattiat oikein – pidennät käyttöikää

Erilaiset lattiatyypit vaativat erilaista hoitoa ja puhdistusta. Ole tarkkana, että noudatat oikeita menetelmiä oman lattiasi kanssa. 

Oikein puhdistamalla säilytät lattian hyväkuntoisena pidempään.

Laminaattilattiat

Laminaattilattioiden siivous on vaivatonta. Laminaatille sopii imurointi tai moppaus. Laminaattia voi pyyhkiä nihkeällä, mutta varo liikaa vedenkäyttöä.

Vältä saippuapohjaisia puhdistusaineita, koska ne voivat jättää pintaan vaikeasti irrotettavan kalvon. Laminaatti ei vaadi vahaa eikä hoitoaineita.

Puulattia

Imuroi ja pyyhi nihkeällä säännöllisesti. Pyyhi likaantunut pinta mahdollisimman kuivaksi kierretyllä pyyhkeellä tai mopilla. Käytä neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta. Älä koskaan seisota vettä lattialla.

Kulunut lakkapinta voidaan vahata parkettivahalla. Vahaus tehdään ennen huoltolakkausta. Vahaa ei poisteta vahanpoistoaineella , vaan vasta huoltolakkauksen yhteydessä hiomalla. Puulattia vaatii aika ajoin hionnan ja pintakäsittelyn, eli lakkauksen tai maalauksen.

Kivilattiat

Luonnonkivilattiat kannattaa suojata heti uutena vettä ja öljyä hylkivällä kyllästysaineella. Jos rasva, öljy, happamat ja värjäävät aineet seisovat pitkään kiven pinnalla, ne imeytyvät helposti. Perussiivouksena toimii säännöllinen imurointi, kuiva- tai nihkeäpyyhintä.

Puhdistusaineiden liiallinen käyttö voi harmaannuttaa graniittilattian pinnan. Suojauskäsittely kannattaa uusia voimakkaiden puhdistusaineiden jälkeen.

Marmori- ja hiekkakivilattioille kannattaa tehdä kevyt suojaus saippuapitoisella lattianhoitoaineella. Suojaa likaantuneet alueet lattiavahalla. Saumoja voi pestä emäksisellä aineella.

Keraamiset laatat ja puristelaatat kannattaa pyyhkiä kostealla ja vesipestä kunnolla silloin tällöin vahvasti emäksisellä puhdistusaineella ja pesuharjalla. Vahausta ei suositella laattalattiaan, mutta sen voi suojata kivisuoja-aineella. 

Muovimatot

Muovimatot imevät helposti väriä esimerkiksi muovikasseista, lehdistä, huonekalun jalkojen suojanapeista sekä tummista sähköjohdoista. Ehkäise värjääntymiä, sillä niitä voi olla hankala puhdistaa. Imuroinnin lisäksi muovimatolle sopii kosteapyyhintä.

Kokolattiamatto

Kokolattiamatot tulee imuroida harjaavalla mattosuulakkeella säännöllisesti. Tahrat tulee poistaa tuoreeltaan esimerkiksi mikrokuituliinalla. Nuhraantunutta pintaa voi pyyhkiä kostealla pyyhkeellä.

Linoleumi- ja korkkilattiat

Linoleumi- ja korkkipinnat on valmistettu luonnonmateriaaleista, mikä pitää huomioida niiden huollossa. Pintojen perussiivouksena on säännöllinen imurointi, kuivamoppaus tai nihkeäpyyhintä.

Linoleumille kannattaa käyttää kosteita puhdistusmenetelmiä mahdollisimman harvoin. Lattiaa voi huoltaa silloin tällöin saippuaa sisältävällä hoitoaineella. Linoleumi ei siedä vahvoja emäksiä tai happoja. Hoitoaineen pH:n on hyvä olla alle 10. Erittäin kulunut lattia voidaan vahata.

Myös korkkilattioihin on hyvä käyttää neutraaleja yleispuhdistusaineita. Liian emäksiset aineet voivat aiheuttaa korkin reunoihin ruskeita juovia. 

Lähde: martat.fi

Lue myös:

    Uusimmat