PTT kiistää arviot ruuan hinnan rajusta noususta

Tutkimuslaitoksen mukaan ruoka kallistuu ensi vuonna keskimäärin 3,5 prosenttia. Eniten hinta nousisi maidolla, leivällä ja lihalla.

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT kiistää väitteet, että ruuan hinta lähtisi rajuun nousuun kohonneiden tuottajahintojen vuoksi.

Raaka-ainekustannusten osuus ruuan kuluttajahinnasta on keskimäärin selvästi alle 20 prosenttia, joten tuottajahintojen nousulla ei voida perustella julkisuudessa esitettyjä jopa kymmenien prosenttien suuruisia nousuja ruuan hinnoissa, PTT perustelee.

PTT arvioi elintarvikkeiden hintojen nousevan ensi vuonna 3,5 prosenttia. Maidon, leivän ja lihan hintojen PTT arvioi nousevan ensi vuonna yli 5 prosenttia, mutta esimerkiksi vihannekset saattavat jopa halventua.

Maatalouden tuottajahinnat noudattavat kuitenkin eri rytmiä. Tänä vuonna maatalouden yrittäjätulo pomppaa peräti 21 prosenttia ylöspäin, mutta ensi vuodelle PTT ennustaa 20 prosentin pudotusta.

Selityksenä ensi vuoden pudotukseen on muun muassa viljojen hintojen lasku, jos ensi kesä on säiltään jotakuinkin normaali.

Viljojen hinnat ovat nousseet syksyn aikana maailmanmarkkinoilla ennätyksellisen korkealle poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Säiden vaikutus on PTT:n mukaan pääsyy hintapiikkiin, vaikka myös kehittyvien talouksien kulutustottumuksien muutos ja bioenergia vaikuttavat viljojen hintoihin.

PTT:n tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen pitää Suomen tilannetta poikkeuksellisena, sillä Suomessa säät eivät ole pienentäneet satoa. Kasvinviljelyn tuotos nousee tänä vuonna peräti 30 prosenttia.

Viljojen hintojen nousu lisää kuitenkin rehukustannuksia kotieläintaloudessa. Energian hinta ja rakennuskustannukset kohoavat koko ajan nopeata tahtia, mikä syö koko maatalouden tulosta.

Maito nousee

Voin, juuston ja maitojauheen maailmanmarkkinahinnat ovat jopa kolminkertaistuneet muutaman vuoden takaisiin pohjanoteerauksiin verrattuna. Pyykkösen mukaan maitotuotteiden markkinat ovat muuttuneet aidosti, ja hinnat ovat nousseet pysyvästi.

Asiaan vaikuttaa Euroopan unionin interventiovarastojen tyhjentyminen. Interventiovarasto on hienompi nimi voivuorille, jotka ovat olleet eurooppalaisen maatalouden päänsärkynä 1960-luvulta lähtien.

Pyykkönen arvioi, että maidon tuotanto on tällä hetkellä turvattu Suomessa, mutta tilanne voi olla väliaikainen. Tulosta pitää joka tapauksessa hakea ulkomailta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat