Professori varoittaa humpuukidieeteistä: Tiedätkö, mitä karppaus tarkoittaa?

Ylipaino on ongelma joka toiselle suomalaiselle, ja vuoden vaihtuessa tehdään paljon uudenvuodenlupauksia painonpudotuksesta. Jos olet suunnitellut karistavasi kiloja karppauksen avulla, mieti vielä.

Tuoreen FINRISKI-tutkimuksen mukaan lihavuuden lisääntyminen on nyt pysähtynyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Naisten kohdalla lihavuus on jopa kääntynyt pieneen laskuun. Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että suomalaiset olisivat normaalipainoisia, sillä miehistä 66 prosenttia ja naisista 46 prosenttia on edelleen ylipainoisia.

– Voi siis sanoa, että Suomessa on yleisempää olla ylipainoinen kuin normaalipainoinen. Uuden vuoden korvalla monelle tulee mieleen, että pitäisikö liikakiloista taas yrittää eroon, toteaa apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen HUS:n lihavuustutkimusyksiköstä.

Kun painoa lähdetään pudottamaan, Pietiläinen neuvoo pitämään mielessä kolme asiaa: oman tahdon, pysyvyyden ja turvallisuuden. Painonpudotus ei voi olla pelkästään jonkun ulkopuolisen määräämä asia, vaan sitä pitää itse haluta.

– Tästä seuraa myös pysyvyyttä. Pitää ajatella alusta asti, että tämä on pitkä prosessi, jonka aikana painosta pääsee pikkuhiljaa eroon niin, että se myös pysyy poissa. Ei kannata ryhtyä erikoisiin dieetteihin, joissa suurin osa ruoasta on kiellettyä.

Tiedätkö, mitä karppaus tarkoittaa?

Painonpudotuksen tueksi on tarjolla jos jonkinlaisia keinoja veriryhmädieeteistä karppaukseen ja Atkinsin dieettiin.

– Osa dieeteistä on ehdottomasti vain ja ainoastaan humpuukia. Esimerkiksi veriryhmädieetissä ei ole minkäänlaista pohjaa, Pietiläinen sanoo.

– Mutta on myös dieettejä, joissa on paljon hyviä elementtejä, esimerkiksi runsas proteiinien tai kasvisten syöminen. Osaan kuitenkin liittyy samanaikaisesti perusteettomia väitteitä muun muassa siitä, että rasvaa tai proteiineja ei saisi syödä yhtä aikaa hiilihydraattien kanssa.

Paljon kiistelty karppaus on yksi niistä ruokavalioista, joita voi tulkita monella eri tavalla. Jos karppauksella tarkoitetaan sitä, että lautaselta jätetään pois sokeri ja valkoinen vehnä, se on varmasti hyväksi. Samoin leivän, pastan tai riisin hylkääminen voi auttaa painonpudotuksessa, kunhan kyse on valkoisista tuotteista, joissa on paljon tyhjää energiaa.

– Jos hiilareiden pelossa jätetään pois kasvikset, marjat ja hedelmät, ollaan jo ihan väärillä jäljillä. Näissä ruoka-aineissa on paljon vitamiineja, joita tarvitaan etenkin laihdutettaessa. Karppausta ei myöskään pidä sekoittaa rasvaukseen eli siihen, että saisi vapaasti syödä voita.

Pahimmassa tapauksessa laihdutusurakka voi päättyä sairaalareissuun.

– Laihduttajia on jouduttu viemään sairaalaan, kun homma on mennyt överiksi. Liian radikaalista ruokavaliosta voi seurata valtavia vitamiinipuutoksia tai muuta vakavaa haittaa.

Huonot tavat karsittava

Itselle sopivan painonpudotuskeinon löytyminen on yksilöllistä, mutta perussääntö on se, että ruokavaliosta on karsittava huonot tavat ja liikuntaa pitää lisätä.

Uudenvuodendieetti saattaa toisilla katketa siinä vaiheessa, kun vaa’an lukemat eivät ensimmäisten viikkojen aikana pienenekään toivotusti. Jos painonpudotukseen haluaa räväkän aloituksen, Pietiläinen suosittelee avuksi erittäin niukkaenergisiä laihdutustuotteita eli VLCD-tuotteita.

– Motivaatiota kannattaa hakea myös siitä kovasta innostuksesta ja energiasta, joka useimmilla on uuden vuoden alussa. Pitää nauttia ruoasta ja liikunnasta ja uskoa siihen, että painonpudotus onnistuu.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja