Mainos

Professori: Temppelivuoresta voi tulla isomman konfliktin alku – ”Hyvin merkityksettömästä asiasta tulee tavattoman suuri”

2:44

Jerusalemin konflikti voi pahimmassa tapauksessa kärjistyä suuremmiksikin kuohunnoiksi, pelkää Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Heinäkuun puolenvälin jälkeisten väkivaltaisten yhteenottojen vuoksi Israel on kiristänyt muslimeille pyhän Temppelivuoren turvatoimia. Tämä on herättänyt runsaasti vastustusta ja levottomuuksia alueella, ja myös Israelin naapurimaa Jordaniassa on nähty tuhansien mielenosoituksia Israelin toimia vastaan. Temppelivuori on muslimien kolmanneksi pyhin paikka.

Juusolan mukaan niinkin pieni asia kuin turvatoimien kiristyminen voi hyvin kiristyneessä tilanteessa nousta tavattoman suureksi, erityisesti kun paikkaan kohdistuu niin voimakkaita tunteita. Näin uhkaa käydä erityisesti, jos ei ole nähtävissä poliittisen ratkaisun mahdollisuutta.

– Silloin hyvin usein tällaisesta sinänsä hyvin merkityksettömästä asiasta tulee tavattoman suuri.

Tilanteessa onkin hänen mukaansa vaara, että tilanne ”karkaa käsistä”, jos tilanteessa syntyy lisää uhreja ja levottomuuksia. Myös YK:n edustajat ovat olleet huolissaan tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä.

Tilanteen ratkaisemiseksi Juusola vaatii voimakkaita diplomaattisia toimenpiteitä, myös esimerkiksi Yhdysvaltojen korkeimman johdon osalta.

Videolla Jussila kertoo, miten vastaavat mitättömältä vaikuttaneet asiat ovat johtaneet suuriin kuohuntoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.