Mainos

Professori: Sananvapaus ei peruste rasismille – ”Tällainen ajattelu tulisi lopettaa”

9:43

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto haluaisi saada järjestäytyneen rasismin rikoslakiin. Rikosoikeuden professori ei näe laissa olevan tällä hetkellä aukkoa, mutta hän painottaa sananvapautta käytettävän usein väärin perustein rasistisen puheen oikeuttajana.

Virheiden nuorten ja opiskelijoiden liitto on huolissaan yhteiskunnan ilmapiiristä ja siellä kytevästä järjestäytyneestä rasismista. Heidän tavoitteenaan on herättää yhteiskunnallista keskustelua ja tuottaa päättäjille konkreettisia ehdotuksia rasismin viemiseksi rikoslakiin.

– Tavoitteemme on, että rotusyrjintää edistäviin ryhmiin kuuluminen olisi rikoslain nojalla kiellettyä, liiton puheenjohtaja Saara Ilvessalo sanoi Huomenta Suomen lähetyksessä.

Rikoslaissa ei aukkoa

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ei sen sijaan näe, että rikoslaissa olisi aukko järjestäytyneen rasismin kohdalla.

– Rasismi on Suomen lainsäädännössä aika hyvin tavoitettu. Järjestäytynyt rasismi periaatteessa sopii pykälään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, mutta järjestäytyneen rikollisuuden valvonnassa fokus on ollut tähän asti muussa toiminnassa kuin rasismissa, Nuorio sanoi.

Nuotion mukaan rasismi on kuitenkin rikoslain kannalta vaikea ilmiö, koska varsinaisia rasismirikoksia ei ole.

– Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on puhtain rasismirikos, mutta rasistiset motiivit otetaan huomioon myös muissa rikoksissa tuomion koventamisperusteena.

Sananvapaus ei oikeuta rasismiin

Vihreiden nuorten esityksessä järjestäytyneeksi rasismiksi voitaisiin katsoa järjestöjen harjoittaman toiminnan lisäksi myös toiminta, jota selkeästi organisoidaan jonkun tahon puolesta, vaikka taustalla ei olisikaan varsinaista järjestöä.

– Näitä kriteerit täyttäviä tahoja on huolestuttava määrä, mutta emme halua lähteä niitä osoittelemaan. Tuomioistuimen tehtäväksi jää tulkita, mitkä ryhmät täyttävät kriteerit, Ilvessalo sanoo.

Hän kertoo olevansa myös huolissaan yhteiskunnassa vallitsevasta viha- ja rasistisen puheen sallivasta ilmapiiristä. 

– Omia perusoikeuksia, kuten sananvapautta tai yhdistymisvapautta, ei voi käyttää niin, että niiden kautta yritetään mitätöidä toisen ihmisryhmän vastaavia oikeuksia, Ilvessalo sanoo.

Myös Nuotio näkee sananvapautta käytettävän usein väärin perustein vihapuheen oikeuttamiseen.

– Pitäisi lopettaa sellainen ajattelu, että sananvapaudella puolustellaan rasistista tai vihapuhetta, tai yhdistymisvapaudella puolustellaan rasistisia tai fasistisia järjestöjä.

– Oikeudellinen tuki poistuu kun teoissa siirrytään rasismin puolelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.