Mainos

Professori: Pankkijärjestelmän säätely unohdettu

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professori Pertti Haaparanta vaatii pankkijärjestelmän tiukempaa säätelyä.

Hän pitää pääosin perusteltuina linjauksia, joita SDP on esittänyt hallitusneuvotteluihin. Puolue vaatii muun muassa pankkien riskinoton rajoittamista ja johdon palkitsemisjärjestelmiin puuttumista.

- Tässä on alettu jo unohtaa se, että nyt käsillä olevien kriisien taustalla on pankkikriisi. Irlanti ja Portugali eivät olisi koskaan joutuneet ongelmiin ilman sitä. Kreikan kriisikin olisi ainakin viivästynyt, jos se olisi koskaan puhjennutkaan. Tässä on nyt mentävä eteenpäin ja mietittävä, millä tavoin uusien kriisien mahdollisuus voidaan minimoida.

Olisiko velkajärjestely sittenkin oikea ratkaisu kriisimaille?

Katso 45 minuuttia tänään kello 20

Haaparanta muistuttaa, että maailmalla on tehty ehdotuksia muun muassa siitä, että finanssitavaratalot pitäisi pilkkoa pienempiin osiin.

- Esimerkiksi Englannin keskuspankin pääjohtaja on vaatinut pankkien pilkkomista. Vastikään myös Vickersin komitea korosti siellä sitä, että investointipankkitoiminta ja vähittäispankkitoiminta pitäisi pitää erillään.

Haaparanta sanoo, että finanssitavaratalot ovat toki lisänneet palveluita, joita ihmisille voidaan tarjota.

- Mutta jos asian toinen puoli on se, että näiden myötä rahoitussektorin kriisien mahdollisuus kasvaa, riskit on vain punnittava vastakkain.

Sen sijaan SDP:n esittämään rahoitusmarkkinaveroon Haaparanta suhtautuu penseästi.

- Siltä osin kuin minä ymmärrän empiiristen tutkimusten vaikutuksia, vero vain lisäisi arvopaperihintojen vaihteluita. Vero ei siis toimi välttämättä sillä tavoin kuin toivotaan. Ymmärrän, että näin halutaan kerätä veroja, mutta siihen ei pidä liittää positiivisia vaikutuksia rahoitussektorin vakauden suhteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.