Professori Oiva Toikka sai Prins Eugen -mitalin

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on luovuttanut taiteilija, professori Oiva Toikalle arvostetun Prins Eugen -mitalin. Mitali jaetaan vuosittain ansioituneille kuvataiteilijoille tai taidekäsityön harjoittajille. Sen saa kulloinkin korkeintaan kolme taiteilijaa Ruotsista ja yksi muista Pohjoismaista. Oiva Toikan lisäksi palkinnon saivat kuvanveistäjä Eva Lange, taiteilija Lari Strunke ja keraamikko, professori Signe Persson-Melin.

Toikka on yksi maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista. Hän on työskennellyt muotoilijana Arabialle ja Marimekolle sekä lavastajana ja puvustajana oopperalle ja teattereille mm. Helsingissä. Vuonna 1963 hän tuli Nuutajärven Lasin palvelukseen ja on siellä luonut sekä lasiveistoksia että käyttölasia. Monet hänen lasisarjoistaan ovat myös kansainvälisesti merkittäviä. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Oiva Toikka suunnitteli ensimmäiset lasilintunsa Nuutajärvellä. Linnut ovat nykyisin yksi tunnetuimmista Iittalan tuotteista. Lintujen 30-vuotisnäyttely avautuu 26. huhtikuuta Arabian museon galleriassa.

Toikan tuotantoon pääsee ensi vuonna tutustumaan myös mm. Oulun taidemuseossa. Siellä avataan 14. maaliskuuta Toikan ja Maija Lavosen yhteisnäyttely.

Oiva Toikka on kehittänyt myös koristelua mm. Rörstrandin posliineihin. Tämänvuotisista mitalin saajista prof. Signe Persson-Melin on tehnyt pitkän uran muotoilijana ja taiteilijana Rörstrandin tehtaalla. Hän on ollut Oiva Toikan edeltäjä ja seuraaja professorina lasi- ja posliinitaiteen osastolla Konstfackskolanissa Tukholmassa.

Närken herttua, Ruotsin prinssi Eugen (1865-1947) oli taiteilija, joka tunnetaan sekä maisemamaalauksista että freskoista. Mitali on jaettu hänen 80-vuotispäivästään lähtien 1945.

Suomalaisia Prins Eugen -mitalin saajia on tähän mennessä 24. Heidän joukossaan ovat mm. Alvar Aalto, Kaj Franck, Tapio Wirkkala, Birger Kaipiainen, Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Bertel Gardberg ja Kirsti Rantanen.

(STT)Kuvat: Designor

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja